Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου προς τον υπουργό Υγείας για τη μη λειτουργία της κατασκήνωσης για ΑμΕΑ στη Λεπτοκαριά


Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε να κλείσει η κατασκήνωση για τα ΑμΕΑ στη Λεπτοκαριά Πιερίας ζητά να μάθει ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος με ερώτηση που κατατέθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ο κ. Κουκοδήμος αναφέρει: «Τα Άτομα με Αναπηρία και οι ηλικιωμένοι πάσχοντες φαίνεται πως αποτελούσαν τη βαθιά «πληγή» στην οικονομία της χώρας. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει με την άδικη, αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη απόφασή του το υπουργείο Υγείας να αναστείλει τη λειτουργία της κατασκήνωσης για ΑμΕΑ που λειτουργεί επί σειρά ετών στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για μια κατασκήνωση που για να λειτουργήσει επαρκώς χρειάζεται λιγότερα από όσα κοστίζει μια από τις 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που δημιούργησε η κυβέρνηση τους τελευταίους  20 μήνες αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους»

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία τριάντα χρόνια η κατασκήνωση για ΑμΕΑ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, μεταξύ των οποίων και κάποιους με χρόνια νοσήματα. Φέτος, εντελώς απροειδοποίητα και σχεδόν αιφνιδιαστικά, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα (για ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους) περικόπηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μειώθηκαν κατά 50%, ενώ το κονδύλι για την αποζημίωση των συνοδών των ατόμων με αναπηρία μειώθηκε από τα 845.000 ευρώ στα 720.000 ευρώ.
Τα κονδύλια δεν έφτασαν για τέσσερις κατασκηνώσεις. Έτσι, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρίες, μεταξύ των οποίων και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Η συγκεκριμένη ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούνταν κάθε χρόνο 700 παιδιά με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένοι.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Ποιο ήταν το ετήσιο κόστος λειτουργίας της κατασκήνωσης;
-Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του κλεισίματος των τεσσάρων συγκεκριμένων κατασκηνώσεων;
-Υπάρχει η πρόθεση να λειτουργήσει ο χώρος ή πρόκειται για επιχείρηση απαξίωσης και εγκατάλειψης ή ακόμη και πιθανής εκμετάλλευσης του χώρου από ιδιώτες;
-Πόσο κοστολογεί το υπουργείο την ανάγκη των Ατόμων με Αναπηρία για ολιγοήμερες διακοπές και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί αυτή η ανάγκη;