Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πώς να προστατέψετε το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες ) που έχει εγκατασταθεί στο νομό και τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες.

BAMBAKI

Έχοντας υπόψη, τη γενικότερη κατάσταση οψιμότητας των βαμβακοφυτειών και το γεγονός ότι οποιαδήποτε απώλεια καρποφόρων οργάνων, κυρίως καρυδιών, την περίοδο αυτή αποτελεί μη αναστρέψιμο ζημιογόνο γεγονός, ενημερώνουμε τους βαμβακοκαλλιεργητές για τα εξής:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigera)

Α. Διαπιστώσεις:
Ä  Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία.
Η πτήση της δεύτερης γενιάς του εντόμου συνεχίζεται και βρίσκεται προς το τέλος της.
Ä  Από τα στοιχεία των συλλήψεων ενηλίκων εντόμων στις φερομονικές παγίδες καθώς και των δειγματοληπτικών ελέγχων στους αγρούς προκύπτει ότι έχουμε γενικά χαμηλά επίπεδα προσβολών (κάτω από το οικονομικό όριο επέμβασης), εκτός κάποιων εξαιρέσεων σε περιοχές του Αιγινίου και του Κορινού, όπου τοπικά παρατηρήθηκε αύξηση του επιπέδου των προνυμφών ελάχιστα πάνω από το οικονομικό όριο επέμβασης.
Σε κάποιες περιοχές του νομού διενεργήθηκαν ήδη ψεκασμοί.

Β. Συστάσεις:
Ä  Όπου διενεργήθηκαν ψεκασμοί να επαναληφθούν μετά από 10-12 μέρες, αν μετά από δειγματοληψία το ποσοστό των προνυμφών παραμένει πάνω από 4%.
Ä  Γενικά, δεν συνιστάται ψεκασμός. Να εξακολουθήσουν όμως απαραιτήτως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ιδιαίτερη σχολαστικότητα ξεκινώντας τον έλεγχο από τα όργανα της κορυφής του φυτού και αν σημειωθεί ποσοστό των προνυμφών πάνω από 4%, να εφαρμοσθεί καταπολέμηση.  
Ειδικότερα στις βαμβακοφυτείες όπου βρέθηκαν προνύμφες σε μέγεθος πάνω από ένα (1) εκατοστό, είναι σημαντικό να επιβάλλεται η επισταμένη παρακολούθηση από τους παραγωγούς των κορυφαίων οργάνων (χτενιών – λουλουδιών – καρυδιών) για τη διαπίστωση νεαρών προνυμφών, κάτω του ενός εκατοστού, ώστε έγκαιρα να επέμβουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά δραστικής ουσίας διαφορετικής εκείνων που χρησιμοποίησαν σε προηγούμενους ψεκασμούς.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ  (Pectinophora gossypiella)

Α. Διαπιστώσεις:
Ä  Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία.
Η πτήση του εντόμου συνεχίζεται.
Ä  Οι συλλήψεις ενηλίκων του ρόδινου σκουληκιού παραμένουν στα ίδια επίπεδα (κάτω από το οικονομικό όριο επέμβασης), χωρίς να έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές σε φυτικά όργανα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Β. Συστάσεις:
Ä  Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για προσβολές στα λουλούδια με ιδιαίτερη σχολαστικότητα ξεκινώντας τον έλεγχο από τα όργανα της κορυφής του φυτού. Σε περίπτωση προσβολής τα λουλούδια παραμένουν κλειστά και έχουν την εμφάνιση «ροζέτας».
Να πραγματοποιούνται οπωσδήποτε δειγματοληψίες  δύο φορές την εβδομάδα σε καρύδια ηλικίας άνω των 2 εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Σε τυχαία δειγματοληψία εξετάζουμε δύο καρύδια ανά φυτό, όχι από τις άκρες του χωραφιού και όχι από ψηλά, χυμώδη φυτά.
Αν διαπιστωθεί προσβολή στα καρύδια από 8% και πάνω, να διενεργηθεί ψεκασμός, ο οποίος πρέπει να γίνει νύχτα μεταξύ 1 - 4 το πρωί.
Ä  Ιδιαίτερα στις τοποθεσίες όπου παρατηρείται ήδη εμφάνιση ρόδινου σκουληκιού στα καρύδια, απαιτείται επισταμένος έλεγχος του εσωτερικού των καρυδιών κάθε 2-3 ημέρες από τους παραγωγούς, ώστε έγκαιρα να προβαίνουν στις δέουσες επεμβάσεις, όπου απαιτείται.

Κατάλληλα αγροχημικά:

Αγροχημικό
Πράσινο σκουλήκι
Ρόδινο σκουλήκι



Bacillus thuringiensis
+
+
beta-cyfluthrin
+
+
chloropyrifos
+
+
chloropyrifos - methyl
+
+
cyfluthrin
+
+
cypermethrin
+
+
deltamethrin
+
+
diflubenzuron
+

esfenvalerate
+
+
l-cyhalothrin
+
+
spinosad
+

t-fluvalinate
+
+
zeta-cypermethrin
+
+
gossyplure

+

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα αγροχημικά πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας τους.
Σε περίπτωση ψεκασμών πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας τους, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Επιβάλλεται την περίοδο αυτή η επέμβαση με ρυθμιστές ανάπτυξης προκειμένου να επιταχυνθεί η επιθυμητή πρωιμότητα των βαμβακοφύτων που παρουσιάζουν όψιμα βλαστικά χαρακτηριστικά. Συνιστάται προς τούτο η χρήση διαφόρων σκευασμάτων της εγκεκριμένης δραστικής ουσίας mepiquat chloride 5 SL, στις συνιστώμενες και ενδεικνυόμενες κατά περίπτωση δόσεις.