Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας



Τη συνέχιση της έρευνας παρακολούθησης του φυτοπλαγκτού
στις μυδοκαλλιέργειες της Πιερίας
αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας


Με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη χρηματοδότηση με το ποσό των 10.000 ευρώ για τη συνέχιση της έρευνας παρακολούθησης του φυτοπλαγκτού στις μυδοκαλλιέργειες της Π.Ε. Πιερίας με έμφαση στα τοξικά μικροφύκη.
Για το σκοπό αυτό θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα υλοποιήσει τη σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου θα γίνονται κάθε εβδομάδα δειγματοληψίες σε καθορισμένους σταθμούς (πέντε στη Βόρεια Πιερία και ένας στην Νότια Πιερία) για την αναγνώριση του τοξικού θαλάσσιου φυτοπλαγκτού στις μυδοκαλλιέργειες. Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται στη συνέχεια με τις υπηρεσίες Αλιείας και Κτηνιατρικής Πιερίας ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας των μυδιών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα κλιμάκιο της παράταξης «Κεντρική Μακεδονία-Μέτωπο Ανάπτυξης», με επικεφαλής τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιώργο Πασχαλίδη και Γρηγόρη Παπαχρήστο, επισκέφθηκε επί τόπου τα μυδοτροφεία της περιοχής του Μακρυγιάλου και άκουσε από κοντά τα αιτήματα των μυδοκαλλιεργητών. Σίγουρα τα μύδια Μακρυγιάλου είναι τα καλύτερα στην αγορά, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Εκτός της έρευνας για τοξικά που είναι άκρως απαραίτητη, σύμφωνα με τους παραγωγούς χρειάζεται να γίνει άμεσα: μετεγκατάσταση των μυδοτροφείων σε μεγαλύτερο βάθος, να αντιμετωπιστεί το θέμα των παράνομων μυδοτροφείων στην περιοχή της Χαλάστρας, να στηριχθεί  η μυδοκαλλιέργεια με επιδοτούμενα προγράμματα, να γίνει εκσυγχρονισμός στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας των μυδιών, να οργανωθεί τέλος το δίκτυο εξαγωγής της παραγωγής.
Η Πολιτεία και η Περιφέρεια οφείλουν να στηρίξουν τη μυδοκαλλιέργεια της Πιερίας, η οποία είναι πρωτοπόρος σε ποιότητα και βέβαια σε εισαγωγή συναλλάγματος.