Με μια τεκμηριωμένη παρέμβαση από το βήμα της Ολομέλειας η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου συνέβαλε στην απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Δριβελέγκα για χρηματοδότηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός μετά την τοποθέτηση της κας Μίχου «Θα κάνω δεκτό το αίτημα όλων των πτερύγων της Βουλής να επιχορηγηθούν οι νέοι αγρότες με το 10% του συνολικού ποσού που επιχορηγούμε τις οργανώσεις. Πράγματι κάνουν πολύ καλή δουλειά».
Επιπλέον, μετά την πίεση πολλών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η κα Μίχου, ο Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης απέσυρε την παράγραφο 10 του άρθρου 19 η οποία αφορούσε τις αστικές και ποινικές ευθύνες όσων συμμετείχαν στα Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στόχος είναι η καλύτερη επεξεργασία της παραγράφου έτσι ώστε το πλαίσιο απόδοσης ευθυνών να είναι απόλυτα δίκαιο και διαφανές.
Επιπλέον, η κα Μίχου ζήτησε από τον Υπουργό να τηρήσει την δέσμευσή του για δημιουργία Δημοπρατηρίου και Κέντρου Διαμετακόμισης Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδίων στην Κεντρική Μακεδονία. Τόνισε μάλιστα πως «Είναι δύο μέτρα που θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τους αγρότες».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Πιερία εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των Υπουργείων Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας.
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον
«Η δημιουργία των αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών πριν από περίπου εκατό χρόνια είχε σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από την κερδοσκοπία. Μετά από έναν αιώνα, αυτή η ανάγκη είναι ακριβώς η ίδια.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι το οικονομικό και παραγωγικό πλαίσιο και μέσα σ’ αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις.
Είναι ανάγκη να υπάρξουν ισχυρές συμπράξεις και συμμαχίες. Κανένας μόνος του δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εμπορικούς συλλόγους, κολοσσούς ουσιαστικά και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι αγρότες αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτή την ανάγκη και απάντησαν με συνενώσεις συνεταιρισμών και δυναμική είσοδό στην τυποποίηση, τη διακίνηση, αλλά και την εμπορεία αγροτικών προϊόντων.
Δημιουργήθηκαν έτσι συνεταιρισμοί – πρότυπα που έχουν ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά. Νομίζω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κοινή εταιρεία προμηθειών «Coop Norden», η οποία εκπροσωπεί σήμερα και λειτουργεί για λογαριασμό περίπου 2000 επιχειρήσεων στις σκανδιναβικές χώρες.
Αντίθετα, όμως, στην Ελλάδα για ακόμη μία φορά δεν καταφέραμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καιρών, να τις παρακολουθήσουμε. Έτσι, σήμερα έχουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα το οποίο είναι απαξιωμένο, είναι διαλυμένο και έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα υπάρχουν 6370 συνεταιρισμοί που παράγουν 1 δις € κύκλο εργασιών, ενώ αντίστοιχα αν πάρουμε ένα παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δανία έχει 14 συνεταιρισμούς και παράγει 18 φορές μεγαλύτερο κύκλο εργασιών. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς άλλο επιχείρημα για να σκεφτεί ότι αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας δεν πάει άλλο».
Τα δεδομένα για ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο στην Αγροτική Παραγωγή – Η θέση της Πιερίας στην επόμενη μέρα
«Παρ’ ότι βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο να κάνει ένα βήμα μπροστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 5,3% το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Επιπλέον, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και οι στόχοι των δύο Υπουργείων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων.
Ένα από τα πιο σημαντικά, κατά την άποψή μου, είναι:
Α) Το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διανομή εκτάσεων σε ανέργους και νέους αγρότες. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο, απ’ όσο γνωρίζω, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα μισά του Σεπτέμβρη με απόλυτη διαφάνεια, με υποβολή των αιτήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε πολύ σύντομα να καταλήξει στη διανομή αυτών των εκτάσεων σε νέους ανθρώπους, σε ανέργους που είμαι σίγουρη ότι θα τα αξιοποιήσουν.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και την αύξηση του Α.Ε.Π..
Β) Τα προγράμματα των επιδοτήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και για ενοικίασή του, είναι ένα από τα θετικά μέτρα που ήδη έχουν θεσπιστεί.
Γ) Στο καλάθι των αγροτικών προϊόντων που είναι για την Κεντρική Μακεδονία, τα προϊόντα της Πιερίας συμμετέχουν σχεδόν κατά το 90%.
Το νομοσχέδιο με το άρθρο 9, δίνει τη δυνατότητα, λοιπόν, στο Νομό Πιερίας να έχει μια ισχυρή παρουσία στην αγροτοδιατροφική σύμπραξη που διαμορφώνεται στην Κεντρική Μακεδονία.
Δ) Η αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών είναι ένα από τα καινοτόμα μέτρα. Είναι μία καινοτόμος προσπάθεια για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Ε) Το πρόγραμμα, που είναι προς επεξεργασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.
Όλα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για την ενασχόληση και των ενεργών αγροτών αλλά και των μελλοντικών».
Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την Κεντρική Μακεδονία
«Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θυμίσω την εξαγγελία -βέβαια την εξαγγελία την είχε κάνει ο κ. Σκανδαλίδης- στις 29.3.2011 για τη δημιουργία δημοπρατηρίου με βάση το άρθρο 11, αλλά και το Κέντρο Διαμετακόμισης Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδίων στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι δύο μέτρα που επίσης θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τους αγρότες. Θεωρώ ότι το Υπουργείο κινείται σε σωστούς στόχους, με σωστό πρόγραμμα. Αν η Κυβέρνηση εφαρμόσει αυτά τα μέτρα άμεσα και ουσιαστικά, θα έχουμε και σύντομα αποτελέσματα για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Πρόταση για χρηματοδότηση της Π.Ε.Ν.Α.
«Στο άρθρο 14 προβλέπεται η χρηματοδότηση των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Θεωρώ ότι μπορεί να συμπεριληφθεί εδώ και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Αποτελεί το 30% των ενεργών αγροτών και σίγουρα θα είναι το 100% των μελλοντικών αγροτών στη χώρα μας. Έτσι θα αποδείξουμε ότι τους στηρίζουμε έμπρακτα.
Χωρίς πόρους, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το δύσκολο έργο τους θα γίνει απλά πιο δύσκολο. Νομίζω ότι αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τους νέους αγρότες, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για την αύξηση του αγροτικού προϊόντος, αλλά και για την καινοτόμο τους προσπάθεια, θα πρέπει να το δείξουμε έμπρακτα».