Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Δημιουργία ομάδας φίλων και εθελοντών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα


Κάλεσμα για συμμετοχή στη δημιουργία ομάδας φίλων και εθελοντών του Εθνικού Πάρκου απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου.
Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση θα γίνει παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής, των στόχων της νέας αυτής ομάδας και του προγράμματος εκδηλώσεων της σεζόν. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας αυτής ο Φορέας Διαχείρισης προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων, όπως ξεναγήσεις γνωριμίας με την προστατευόμενη περιοχή, σεμινάριο για την περίθαλψη άγριων ζώων, εκδήλωση για τη φωτογραφία φύσης κα.
Σκοπός του Φορέα Διαχείρισης είναι η δημιουργία ενός πυρήνα ανθρώπων οι οποίοι, με επίκεντρο την πολύπαθη περιοχή του Καλοχωρίου, θα «αγκαλιάσουν» την προστατευόμενη περιοχή, θα βοηθήσουν στην ανάδειξή της και στην προστασία της από παρανομίες.
Σημειώνεται ότι η λιμνοθάλασσσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του ποταμού Γαλλικού, εξαιτίας και της γειτνίασης της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη, δέχονται σημαντικές πιέσεις κυρίως από την παράνομη διάθεση μπαζών και απορριμμάτων. Πέραν αυτών, στην περιοχή πραγματοποιείται παράνομο κυνήγι, ενώ προβληματική είναι η παραμονή κτηνοτροφικών μονάδων, εντός μάλιστα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού Ποταμού.
Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών. Μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό τόπο αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη.