Σύντομα θα δοθεί χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης του έργου
Απάντηση και δέσμευση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστου Αηδόνη, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου: «να μεταφέρετε ένα σαφέστατο μήνυμα προς την κοινωνία της Πιερίας, ότι δεσμευόμαστε πραγματικά γι’ αυτό το έργο. Αποτελεί πολιτική μας πρόθεση και βούληση και σε ό,τι με αφορά προσωπικά, επειδή γνωρίζω και την ευαισθησία σας, θα το χρεωθώ για να μπορέσω να σας έχω απόλυτα ενημερωμένους για την υπόθεση αυτή».
Ο κ. Παπαγεωργίου εδώ και δύο περίπου χρόνια με επιστολές, ερωτήσεις και παραστάσεις στους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει την αναγκαιότητα, την σπουδαιότητα και την ωφελιμότητα του νοσοκομείου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης και υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου.
Πρόσφατα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκαλώντας έτσι συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα και ζητώντας να απαντηθεί το ερώτημα «ποιος είναι ο σχεδιασμός και γιατί δεν προωθείται η υλοποίηση του Ειδικού Νοσοκομείου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Βορείου Ελλάδος στο Αιγίνιο Πιερίας».
Η ερώτηση συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά την παρουσίαση του θέματος από τον κ. Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα του νοσοκομείου για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Πιερία, καθώς και την αναίτια καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης και δημοπράτησης του έργου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου:
«Κύριε Υπουργέ, εδώ και μερικά χρόνια, στην Πιερία, έχει σχεδιαστεί για λογαριασμό της Βορείου Ελλάδος η δημιουργία ενός νοσοκομείου ειδικής αποκατάστασης και αποθεραπείας νοσούντων συμπολιτών μας. Η επιλογή του χώρου έγινε επί τη βάσει ότι στη Βόρειο Ελλάδα δεν υπάρχει παρόμοιο νοσοκομείο, υπάρχει έλλειψη γενικότερα μονάδων και νοσοκομείων αποκατάστασης της υγείας σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί τροχαία ή εγκεφαλικά και νοσούν μακροχρόνια, ενώ τα κλασικά νοσοκομεία δεν τους κρατούν για πάρα πολύ.
Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, τέτοια νοσοκομεία. Στην Αττική υπάρχει ένα νοσοκομείο, οι «Άγιοι Ανάργυροι». Υπάρχει μια τάση να φτιαχτούν ιδιωτικά νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η ανάγκη και η χρησιμότητα της λειτουργίας ενός τέτοιου νοσοκομείου είναι προφανής και θα αναφερθώ και στη συνέχεια.
Αυτό το νοσοκομείο σχεδιάστηκε να γίνει για λογαριασμό της Βορείου Ελλάδος σε ένα γεωστρατηγικό χώρο, εκεί δηλαδή που τέμνονται η ΠΑΘΕ και η Εγνατία Οδός, δίπλα στη Θεσσαλονίκη, όπου και πληθυσμιακά σημειώνεται ότι υπάρχει και σοβαρό ενδιαφέρον. Ο Δήμος Αιγινίου, ανταποκρινόμενος στην αίτηση του Υπουργείου ή στη ζήτηση για χώρο, παραχώρησε ένα χώρο 155 στρεμμάτων. Δυστυχώς, από τότε δεν έχει καν προχωρήσει το έργο.
Κύριε Υπουργέ, το έργο θα γινόταν με τη διαδικασία της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Έχει ανατεθεί σε έναν όμιλο η μελέτη και σε άλλη εταιρεία η νομική επεξεργασία. Το έργο θα εκτελούσε η ΑΕΜΥ, η περίφημη εταιρεία που διοικεί και το Ολυμπιακό Νοσοκομείο.
Κύριε Υπουργέ, λίγο έως πολύ οι πολίτες παρακολουθούν και έχουν απογοητευθεί από αυτήν την καθυστέρηση αναφορικά με το έργο, γιατί βλέπουν ότι δεν προχωρά.
Είναι, λοιπόν, έτοιμη η μελέτη απ’ ό,τι ξέρω –θα αναφέρω εδώ και την εταιρεία που έχει κάνει τη μελέτη, είναι η GRANT THORNTON, μια διεθνούς φήμης και κύρους εταιρεία- υπάρχει το οικόπεδο, υπάρχει απ’ ό,τι ξέρω και ενδιαφέρον από πάρα πολλούς κατασκευαστές για να το φτιάξουν, υπάρχει η διαβεβαίωση και της προηγούμενης Κυβέρνησης και της σημερινής Κυβέρνησης από Υπουργούς και δυστυχώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πού κολλάει το έργο και τι πρόβλημα υπάρχει, όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε στο ερώτημα και φυσικά είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβετε και πρωτοβουλία, για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης αυτού του έργου».
Η απάντηση – δέσμευση του κ. Αηδόνη
Στην ερώτηση του κ. Παπαγεωργίου απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αποτελεί πολιτική μας βούληση να γίνει αυτό το έργο. Και είναι το μοναδικό έργο ΣΔΙΤ, το οποίο παρέμεινε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας από τα τόσα, τα οποία είχε εξαγγείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Είναι το μοναδικό έργο ΣΔΙΤ, λοιπόν, όπου το Υπουργείο Υγείας έχει προκρίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί, γιατί είναι αλήθεια ότι αυτός ο τομέας, ο οποίος θέλουμε να ενισχυθεί είναι ένας τομέας, όπου πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει και πρέπει να το αναπτύξουμε, γιατί εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει -πέρα από τη υστέρηση- είναι ότι υπάρχει και τεράστια διαφυγή πόρων στο εξωτερικό, μια και πολλοί συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν, για να μην χάνουν αυτής της συγκεκριμένης φροντίδας.
Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι ο χώρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένας χώρος όπου πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες και ιδιαίτερα αυτή η μονάδα, η οποία έχει την ευθύνη να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας ανθρώπων, οι οποίοι μένουν στη Βόρεια Ελλάδα, μια και το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα αποτελέσει ουσιαστικά το βασικό πυλώνα παροχής υγείας σε αυτό το επίπεδο.
Εκείνο για το οποίο δεσμευόμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά απέναντι σε σας, αλλά απέναντι και στην κοινωνία την οποία εκπροσωπείτε, είναι ότι το έργο αυτό μας ενδιαφέρει, αποτελεί πολιτική μας βούληση και ότι από εδώ και πέρα, σε συνεργασία πάντα μαζί σας, θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε την υπόθεση αυτή που έχει να κάνει με τα χρονοδιαγράμματα, γιατί είναι αλήθεια ότι έχει γίνει λίγο Γεφύρι της Άρτας το συγκεκριμένο έργο, όπου χρονολογείται από το 2008. Υπήρχε γενικότερα μια κωλυσιεργία του τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί και ως τέτοια εξέλιξη θα είμαστε από κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι με τη συνεργασία τη δική σας, θα μπορέσουμε πραγματικά να πούμε στην Κατερίνη ότι υπάρχει ένα σημαντικό έργο».