Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ


 Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου


Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος και αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα σε αυτή θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1.Το φορολογικό καθεστώς των βιομηχανοποιημένων καπνών στη χώρα μας είναι εναρμονισμένο προς το Κοινοτικό Δίκαιο και διέπεται από τις διατάξεις του ν.2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».
2.Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 47 του νόμου 3943/2011, καθορίζεται κατώτατο όριο προμήθειας για τους εμπόρους χονδρικής και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, το οποίο ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της λιανικής τιμής προ φόρων των εν λόγω προϊόντων και ισχύει μέχρι 31.12.2011.
3.Επιπλέον, με το νόμο 3986/2011 που ψηφίστηκε πρόσφατα, αυξάνεται ο ελάχιστος κωδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα που πωλούνται σε τιμή κατώτερη της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές των φθηνών τσιγάρων αλλά και τα περιθώρια κέρδους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εμπορία των προϊόντων καπνού.