Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού έχουν δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες:
Πρώτον δίνεται η πρόσκληση με τις εισηγήσεις την Παρασκευή (συνήθως το απόγευμα) για συνεδρίαση της Δευτέρας. Έτσι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση χρόνου προετοιμασίας για Συμβούλους, Παρατάξεις, Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Δεύτερον το προεδρείο καθορίζει (και καλά κάνει) χρόνο 2-3 λεπτά τοποθετήσεων σε Συμβούλους. Ο Δήμαρχος όμως απαντάει στον καθένα (και όχι συνολικά) σε χρόνο από 5 λεπτά έως μισή ώρα. Έτσι στην συνεδρίαση της 21-3-11 τις πρώτες δύο ώρες οι Δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν 10-15 λεπτά και ο Δήμαρχος πάνω από μιάμιση ώρα, επαναλαμβάνοντας βέβαια ακατάπαυστα τα ίδια.
Για το Τεχνικό Πρόγραμμα λοιπόν του 2011 επιλέχθηκε η ευκολία των μικρών τεχνικών έργων – που θα γίνουν βέβαια όλα με απ’ ευθείας ανάθεση – και των συνεχιζόμενων, με εξαίρεση την εμποροπανήγυρη που αυτοχρηματοδοτείται και την αίθουσα εστίασης του Κολυμβητηρίου Κολινδρού. Αιτία και επαναλαμβανόμενη δικαιολογία ήταν το «δεν υπάρχουν λεφτά». Υπήρχε βέβαια η δυνατότητα ένταξης αναπτυξιακών έργων με μικρές έστω χρηματοδοτήσεις όπως οι πολεοδομήσεις (30.000), αποχετεύσεις (60.000), χώροι απόθεσης αδρανών (15.000), ιστορικά μνημεία (40.000), πνευματικά κέντρα (50.000), ανοικτά θέατρα (30.000), σήμανση επισκεψιμότητας (10.000), οριοθέτηση δημοτικής – δημόσιας γης (15.000), Κλειστό Γυμναστήριο Κίτρους – Σφενδάμης – Μακρυγιάλου (30.000), κάδοι ανακύκλωσης (15.000) με συνολικά κονδύλια 300.000 με μείωση ή κατάργηση προτεινομένων όπως ΚΑΠΗ (από 30.000 σε 10.000), Σάρωθρο (από 40.000 σε 0), Δημοτικά κτήρια (από 185.000 σε 135.000), οδοποιία (από 100.000 σε 70.000) ημιφορτηγά (από 40.000 σε 0), εμποροπανήγυρης (από 400.000 σε 300.000) συνολικής εξοικονόμησης επίσης 300.000.
Ψηφίστηκε όμως τελικά ένα τεχνικό πρόγραμμα μηδενικής αναπτυξιακής προοπτικής και απόλυτης έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και στόχων. Η πραγματική αιτία δυστυχώς είναι η αδυναμία της Διοίκησης να κατανοήσει τις κοινωνικές ανάγκες και να καθορίσει προτεραιότητες, γιατί απλά δεν ασχολείται σχετικά. Εμφανίζει τα γνωστά χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας: Πάντα δεν προλαβαίνουμε, πάντα δεν έχουμε, πάντα αναβάλλουμε τα σημαντικά επειδή απλά δεν μελετούμε και δεν προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και σωστά.
Εσπευσμένα επίσης ψηφίστηκαν τα Δημοτικά τέλη χωρίς κανέναν απολύτως υπολογισμό εσόδων – εξόδων επικαιροποιώντας απλά τις αποφάσεις των πρώην Δήμων. Δεν πρόλαβαν και εδώ ούτε να σκεφτούν, ούτε να κάνουν προσθέσεις, ούτε να εισηγηθούν. Χαρακτηριστικά στοιχεία προχειρότητας πάντως ήταν η μετονομασία του τέλους αυθαίρετης χρήσης αγρών σε…. δικαίωμα χρήσης (τυχαίο;) και η επί μισή ώρα αδυναμία να συνεννοηθούν και να προτείνουν τι θα γίνει με το τέλος ενταφιασμού που είχε καθιερωθεί στο δήμο Μεθώνης.
Να σημειώσουμε επίσης τον ακατανόητο τρόπο που πραγματοποιούνται οι ψηφοφορίες στο Δ.Σ.. Κατ’ αρχήν ενώ γίνονται προτάσεις βελτίωσης των προτεινόμενων, κάποιες φορές και από συμβούλους της συμπολίτευσης, ο πρόεδρος μάλλον θεωρεί ότι αυτά λέγονται για να περνάει η ώρα και δεν τις θέτει προς ψήφιση, ενώ παραδόξως δεν το ζητάει τελικά και κανένας από αυτούς που τα προτείνουν.
Η ψηφοφορία γίνεται δια της αφαιρετικής μεθόδου: Ερωτάται η αντιπολίτευση αν θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας. Όταν η απάντηση είναι αρνητική ο πρόεδρος βγάζει το συμπέρασμα ότι η πρόταση υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία. Όταν η αντιπολίτευση απαντά θετικά τότε ο Πρόεδρος αποφαίνεται ότι έχουμε ομοφωνία.
Η ψήφος των συμβούλων της πλειοψηφίας θεωρείται δεδομένη και ποτέ δεν ζητείται να εκφραστεί ώστε να καταμετρηθούν πιθανές αρνητικές ή και λευκές ψήφοι που όμως είναι πιθανό να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν σε λίγες μέρες θα έρθει για ψήφιση ο προϋπολογισμός. Πάλι με διαδικασία επείγοντος, πάλι αναβάλλοντας την αναπτυξιακή διάσταση, πάλι με λάθη και παραλείψεις, αφού ο χρόνος πάλι δεν τους θα τους φτάσει. Εμείς θα πούμε ότι όταν δεν αρκούν τρεις μήνες για να μελετήσουν δε θα φτάσουν ούτε τα τρία χρόνια. Ελπίζουμε να διαψευστούμε….
Αιγίνιο 23 – 03 – 2011
Για την Παράταξη
Η Σ.Ε.
Χρήστος Μπίτσης
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης