Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΥΖΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι για εκπαιδευτικούς και οικονομικούς λόγους η συνένωση του ΓΕΛ Κολινδρού με αυτό του Αιγινίου είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους μαθητές, σε σχέση με το υποτιθέμενο οικονομικό όφελος.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΓΕΛ Κολινδρού (Θέρμανση, Ρεύμα, Τηλέφωνο) είναι 7.500,00€.

Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού ανταποκρινόμενος στην ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών και ανάδειξη πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον έχει ήδη δρομολογήσει την μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σχολικό συγκρότημα (συνολικά 1000 τμ),  που μεταφράζεται σε δυναμικότητα παραγωγής 110 kw/χρόνο (τιμή μονάδας 0,55) με ετήσιο όφελος 60000 ευρώ.

Επίσης, ο δήμος προχωρά σε αναβάθμιση του δημοτικού τηλεφωνικού κέντρου που θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης των σχολείων και άλλων υπηρεσιών του με το δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εκμηδενίζοντας το τηλεπικοινωνιακό κόστος
και αναβαθμίζοντας το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Επιπλέον, η ποιότητα της κτηριακής υποδομής του ΓΕΛ Κολινδρού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει πλήρεις και άρτιες εγκαταστάσεις (Γυμναστήριο, Γήπεδα μπάσκετ, τέννις, βόλλευ, στίβο). Φιλοξενεί μία από τις βιβλιοθήκες του προγράμματος «Ναυσικά» με 6200 τόμους και επιπρόσθετα υπάρχει η βιβλιοθήκη του σχολείου με σπάνιους τόμους από το 1920.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η δυναμική του πληθυσμού του σχολείου είναι ανοδική, με 20% αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια.

Η συνένωση θα απαιτήσει τη μεταφορά 80 μαθητών από 4 τοπικά διαμερίσματα της δημοτικής κοινότητας Κολινδρού (Ρυάκια, Παλιάμπελα, Καστανιά, Κολινδρός) που συνολικά θα ξεπερνά τη μισή ώρα για κάθε μετακίνηση. Λόγω του ορεινού της περιοχής και του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η καθημερινή μεταφορά των μαθητών καθίσταται επικίνδυνη. Το κόστος της μετακίνησης αυτής είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλο.

Το υπάρχον κτήριο του ΓΕΛ Αιγινίου καλύπτει οριακά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των υπαρχόντων μαθητών σε αυτό. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ήδη και αίθουσα του Γυμνασίου για τις ανάγκες του εργαστηρίου Φυσικοχημείας, ενώ η αίθουσα πληροφορικής γειτονεύει με τον καυστήρα. Η συνένωση των σχολείων θα δημιουργήσει τη ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος κτηρίου του ΓΕΛ Αιγινίου κατά 30%. Το κόστος επέκτασης ή προσθήκης σε παλιό κτήριο είναι τεράστιο και έξω από τις δυνατότητες του δήμου.

Συνολικά συνεπώς, η προτεινόμενη συγχώνευση είναι οικονομικά ασύμφορη για το δήμο μας και ενάντια σε κάθε έννοια εξορθολογισμού δαπανών και βέλτιστης χρήσης πόρων.

Ο Δήμαρχος

Ευάγγελος Γ. Πολύζος