Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ένταση στο Δ.Σ. Πύδνας – Κολινδρού για τον αναδασμό στο Αιγίνιο


- Με αφορμή τη χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα παράλληλα έργα 

- Αντιδράσεις ορισμένων αγροτών για το έργο
 
Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού με αφορμή τη συζήτηση χρηματοδότησης των παράλληλων έργων που σχετίζονται με τον αναδασμό στο Αιγίνιο. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και ακτήμονες της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στο όλο εγχείρημα που γίνεται στην περιοχή για την αναδιανομή του κλήρου, οι οποίοι μάλιστα προσέφυγαν και στη δικαιοσύνη.
Η Συνεδρίαση
Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, στην αρχική του τοποθέτηση για το θέμα, ενημέρωσε το συμβούλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα του Αναδασμού στο Αιγίνιο, όπου το υπουργείο είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει τα παράλληλα έργα, αρχικά με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, αν και για την ολοκλήρωση όλων των έργων προβλέπονται 14.000.000 ευρώ. «Μιλώντας με την τεχνική υπηρεσία μου είπαν πως επειδή το έργο ουσιαστικά είναι «οδοποιία και κανάλια»  μπορεί να πετύχει έκπτωση που μπορεί να φτάσει το 60%. Εμείς θα προκηρύξουμε το έργο των 14.000.000 ευρώ και με την έκπτωση θα μας απομένουν περίπου 2.000.000 ευρώ και με το σκεπτικό πως ο υπουργός υποσχέθηκε τη σταδιακή χρηματοδότηση, θα μπορέσουμε μέχρι να τελειώσει το έργο να εξασφαλίσουμε τα υπόλοιπα.  Πιστεύω θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο που θα γίνει στο νέο Δήμο», είπε ο κ. Πολύζος.
Ο κ. Λαγδάρης
Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαγδάρης ζήτησε από τον δήμαρχο το συμβούλιο να είχε πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα, σημειώνοντας πως ο δήμος δεν μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης ενός τέτοιοι έργου, προσθέτοντας πως για τα 5 εκατομμύρια ευρώ δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να εξασφαλίζει αυτή τη χρηματοδότηση. 
          «Άλλο είναι αυτό που ζητάει το υπουργείο, άλλο αυτό που λέτε εσείς», είπε ο κ. Λαγδάρης απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο. Απαντώντας στον κ. Λαγδάρη ο κ. Πολύζος είπε πως ο ίδιος δεν είναι γραφειοκράτης, απλά ο ίδιος πήγε στον Υπουργό  και απέσπασε μία υπόσχεση 5.000.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο και του ζητούν να κάνει επιλογή ποιο τμήμα του έρ4γου θα υλοποιηθεί, αρκεί να μην υπάρχουν εμπλοκές με τους κατοίκους. «Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης. Εγώ θα απαντήσω θετικά στον υπουργό για να δεσμευτούν τα 5.000.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Πολύζος.

Αντιδράσεις ακτημόνων
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν και ακτήμονες του Αιγινίου που αντιδρούν στον αναδασμό, ζητώντας μάλιστα από τους συμβούλους να μην δεχθούν τα χρήματα αυτά, λέγοντας πως είναι «παγίδα». Μάλιστα, αγρότης της περιοχής ανέφερε πως η  Νομαρχία Πιερίας ήταν τυχερή που δεν την κάνανε αγωγή για το θέμα αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έγινε ανακατανομή αγροτεμαχίων χωρίς κλήρο. «Ξεκίνησε ο αναδασμός από τις 36.000 στρέμματα και δεν έμειναν ούτε τα μισά», είπε. Ο Δήμαρχος κ. Πολύζος απευθυνόμενος προς τους αγρότες τους είπε πως αν δεν θέλουν οι ίδιοι και δεν υπάρχει η δική τους συγκατάθεση  το έργο δεν θα γίνει. «Τζάμπα η χαρά που πήρα για τα 5 εκατομμύρια», πρόσθεσε ο κ. δήμαρχος.
          Η Δημοτική Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Δήμητρα Χαϊκάλη κατήγγειλε τη διαδικασία του αναδασμού λέγοντας πως με αυτό που έγινε κατορθώθηκε ένας αγρότης 10 χωράφια που είχε να καταλήξει 8. Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να αναζητηθεί μία συμβιβαστική λύση, προσθέτοντας πως πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονταν εν κρυπτό.
Νίκος Μπουρονίκος: «Το γενικότερο συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει»
Ένα από τα πρόσωπα που ασχολήθηκε με το θέμα του αναδασμού στο Αιγίνιο, του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στην Πιερία στον αγροτικό τομέα, είναι ο κ. Νίκος Μπουρονίκος, ως Αντινομάρχης Πιερίας. Ζητήσαμε τη δική του άποψη για το θέμα. Στη δήλωση που ακολουθεί κάνει μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του έργου, ενώ σχολιάζει και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από μια μερίδα αγροτών της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. 
«Ο Αναδασμός στο Αιγίνιο ξεκίνησε εδώ και χρόνια και άρχισε να υλοποιείται το 2008. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, σαν τοπογραφική εργασία, και προκειμένου να παραδοθούν τα νέα αγροτεμάχια έτσι όπως διαμορφώθηκαν στους παραγωγούς της περιοχής έπρεπε να γίνουν τα παράλληλα έργα, για τα οποία έγιναν δύο μελέτες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. Η μία μελέτη παραδόθηκε άμεσα και αφορούσε στην κατασκευή των δρόμων και του στραγγιστικού δικτύου. Η δεύτερη μελέτη αφορά στην άρδευση της περιοχής, η οποία είναι έτοιμη, αλλά θα πρέπει  να συνδυαστεί με μία μελέτη που ξεκίνησε  ο Δήμος Αιγινίου και αφορούσε στην κατασκευή  4 γεωτρήσεων και τη μεταφορά του νερού στο χώρο του αναδασμού, η οποία είχε «κωλύσει» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2005. Απ’ ότι πληροφορήθηκα, με βάση αυτή τη μελέτη, ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5 εκατομμυρίων προκειμένου να προχωρήσει στην εκτέλεση των παράλληλων έργων.