Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας από τον Βουλευτή Γ. Αμοιρίδη για τις Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων


Κυρία υπουργέ,
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις μικρές τοπικές κοινωνίες της Πιερίας, οι οποίες βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη να ανατρέπονται δεδομένα που άπτονται ακόμα και του οικογενειακού προγραμματισμού.
Δυστυχώς, έχει περάσει στους πολίτες, ίσως όχι αδικαιολόγητα και σίγουρα χωρίς δική σας υπαιτιότητα, ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων δεν εξυπηρετούν μόνο παιδαγωγικούς σκοπούς. Γνωρίζω, ότι προτεραιότητα του Υπουργείου και προσωπικά δική σας, είναι ο μαθητής, όπως για την κυβέρνηση είναι πρώτα ο πολίτης.
Όσον αφορά την Πιερία, δυστυχώς τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη σας, μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο που είχατε θέσει εξαρχής για τις συγχωνεύσεις, όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα (για τα οποία οι αρμόδιοι παράγοντες όφειλαν να ενημερώσουν τις υπηρεσίες του υπουργείου), που δεν ελήφθησαν υπόψη πριν ανακοινωθεί η σχετική απόφαση.
Ενδεικτικά σας αναφέρω, οτι το Κτίριο που στεγάζεται το Λύκειο Αιγινίου που συγχωνεύεται με το Λύκειο Κολινδρού, δεν καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες ούτε καν των μαθητών του Αιγινίου, πόσο μάλλον αν προχωρήσει η συγχώνευση και προστεθούν επιπλέον μαθητές.
Επίσης, ως ένα ακόμα παράδειγμα, θέτω υπόψην σας την περίπτωση του δημοτικού σχολείου των Φωτεινών που συγχωνεύεται με το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μηλιάς. Η χιλιομετρική απόσταση δεν είναι μεγάλη, όμως πρόκειται για δυο περιοχές στην ορεινή Πιερία, που επικοινωνούν με κάκιστο οδικό δίκτυο,  δίκτυο που γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο το χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών.
Θα μπορούσα να σας παραθέσω ανάλογα παραδείγματα για μια προς μία των περιπτώσεων, τις οποίες καλό θα ήταν να εξετάσει το υπουργείο την κάθε μία ξεχωριστά και αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την αυτοδιοίκηση και κυρίως με τους γονείς.

Κυρία υπουργέ,
Θεωρώ, ότι το ρίσκο που αναλαμβάνει το υπουργείο με τις συγχωνεύσεις, έτσι όπως αυτές ανακοινώθηκαν, είναι μεγάλο. Γίνεται όμως ακόμη μεγαλύτερο, όταν σχετίζεται με την ασφάλεια της καθημερινής μετακίνησης δεκάδων μικρών παιδιών σε ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές προωθούνται σε κτίρια που δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας πολύ περισσοτέρων μαθητών από όσους φιλοξενούν σήμερα, ενώ είναι αμφίβολες και οι οικονομικές δυνατότητες της αυτοδιοίκησης στο να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις στα σχολεία και οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κρίνονται απαραίτητες.
Είμαι πεπεισμένος, ότι όπως όλοι μας που εκπροσωπούμε τους πολίτες, κατανοείτε απόλυτα τις αγωνίες εκπαιδευτικών και γονέων.  
Για τους λόγους αυτούς, σας ζητώ άμεσα συνάντηση για την πληρέστερη ανάλυση των ανθρωπογεωγραφικών δεδομένων της Πιερίας, ώστε από κοινού να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος της εκπαίδευσης των μαθητών

Με τιμή
Ιωάννης Αμοιρίδης
Βουλευτής Πιερίας