Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις και στην Παλιόστανη για το νηπιαγωγείο


Ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παλαιόστανης αφού ενημερώθηκε για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά τη Συνένωση του σχολείου τους, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση  να μεταφερθεί το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Σφενδάμης ή οπουδήποτε αλλού. Την αντίθεση αυτή εκφράζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία του χωριού.
          «Σήμερα το Υπουργείο Παιδείας πήρε μια απόφαση χωρίς να έχει μεριμνήσει ότι κλείνοντας Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία χάνεται ένας Πολιτιστικός φορέας για το χωριό και καταργείται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας. Δε διατηρείται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του κράτους, ακυρώνονται θεσμοί και αξίες πατροπαράδοτες και ξεριζώνονται οι τοπικές κοινωνικές. Δε δεχόμαστε αυτή την απόφαση αλλά και καμία άλλη διότι:
1. Είμαστε ένα ορεινό χωριό με ικανό αριθμό μαθητών ( 6 στο σύνολο για το Νηπιαγωγείο και 22 για το Δημοτικό Σχολείο) και καλύπτει τις προϋποθέσεις για την κανονική και εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας.
2. Η μετακίνηση των νηπίων σε ένα άγνωστο σχολικό περιβάλλον θα επηρεάσει αρνητικά τόσο στην ομαλή προσαρμογή τους, όσο και στην ψυχοσύνθεσή τους.
3. Η αστική ή υπεραστική συγκοινωνία μεταξύ των δύο χωριών είναι ανύπαρκτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ( που παρουσιάζεται άλλωστε συχνά στα παιδιά αυτής της ηλικίας).
4. Οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες ( τοπικά καιρικά φαινόμενα στο λόφο της Παλαιόστανης) λόγω του υψομέτρου αυξάνει την επικινδυνότητα της μεταφοράς και θα αποτελέσει το λόγω απώλειας διδακτικών ωρών για τους μαθητές μας.
5. Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο χωριών είναι στα 10 χιλιόμετρα και όχι στα 7 που ορίζεται ως ανώτατο όριο για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις.
6. Τόσο η κτιριακή κατάσταση όσο και η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας είναι άριστη, γεγονός που διασφαλίζει ομαλή και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ένα χώρο αισθητικά και λειτουργικά άρτιο.
7. Τέλος οι γονείς θα βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία λόγω του μικρού της ηλικίας των νηπίων, που ίσως χρειαστούν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο του άλλου χωριού», αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παλιόστανης κ. Διονύσης Παπάς.