Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού για τη συνένωση του Λυκείου Κολινδρού


Στο Δημοτικό Κατάστημα Αιγινίου, σήμερα την 14η του μηνός Φεβρουαρίου, του έτους 2011, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 07:30μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 3135/10-3-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου,  η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).

      Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, σε σύνολο 27 μελών βρέθηκαν παρόντα     - 27  - μέλη    και ονομαστικά οι:
 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Πολυχρονίδης Γεώργιος        Πρόεδρος Δ.Σ.                         Κανένας
2. Μιάουρας Γεώργιος            Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3.Τουλούπας Νικόλαος            Γραμματέας Δ.Σ.
4. Βασιλειάδου Ξανθίππη            Αντιδήμαρχος                 
5. Μπιτσιάνης Ιωάννης                        >>
6. Γαβριηλίδου-Ζησιού Παρασκευή      >>
7. Σιανίδης Δημήτριος                         >>
8. Χλεμές Δημ ήτριος           Δημοτ. Σύμβουλος
9. Καλύβας Γεώργιος                        >>   
10.Λένος Γεώργιος                            >>
11.Αγγέλου Αριστείδης                      >>
12.Κακάνης Κωνσταντίνος                  >>
13.Μελιδώνης Ιωάννης                      >>
14.Δημόπουλος Δημήτριος                 >>
15.Κάνος Ευάγγελος                         >>
16.Μεταλλίδης Παύλος                      >>
17.Βουλκίδου Μαρία                         >>
18.Μαστοροτάσιος Χαράλαμπος         >>
19.Λαγδάρης Ευάγγελος                    >>
20.Ανδρικόπουλος Αυγουστίνος          >>
21.Σουλτανίδης Νικόλαος                   >>
22.Χαϊκάλη Δήμητρα                          >>
23.Ντιούδης Μηνάς                            >>
24.Λιόλιος Βασίλειος                          >>
25.Μπουρσούκης Πασχάλης               >>
26. Μεταλλίδης Νικόλαος                   >>
27.Δανιηλίδης Κωνσταντίνος              >>

Στη Συνεδρίαση προσκλήθηκε και παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Πολύζος.
Για την τήρηση των πρόχειρων πρακτικών παραβρέθηκε η μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ασημούλα Πάππου.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε η Αντιπερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι υπάλληλοι Παγώνα Πατσιούρα, Κων/νος Λασκαρίδης ως εισηγητές σε θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς και ο κ. Κων/νος Ζησόπουλος, λογιστής εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου.
Στη Συνεδρίαση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι παρακάτω Πρόεδροι Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.Νικολοπούλου Βασιλική                  Πρόεδρος Δημοτ. Κοινότητας     Αιγινίου
2.Τσιμτσιούδας Νικόλαος                    >>            >>           >>        Κολινδρού
3.Νικολόπουλος Κων/νος                     >>       Τοπικής        >>         Καστανιάς
4.Ακρίβος Αθανάσιος                           >>          >>             >>        Λιβαδίου
5.Κακάνης Δημήτριος                          >>           >>            >>        Ρυακίων
6.Παπά Ελευθερία                               >>            >>           >>       Μεθώνης
7.Παπαδοπούλου- Κακούλα Καλλιόπη     >>          >>            >>       Νέας Αγαθούπολης
8.Αβραμίδου Μαρία                               >>           >>           >>        Μακρυγιάλου
9.Σιδηρόπουλος Γεώργιος                     >>            >>           >>     Παλιού Ελευθεροχωρίου
10.Ουσταμπασίδης Κων/νος                 >>            >>          >>         Αλωνίων
11.Ορφανίδης Κων/νος                         >>           >>          >>          Καταχά
12.Ιωσηφίδης Χαράλαμπος                      >>           >>          >>        Σφενδάμης
14. Χρυσοστόμου Γεώργιος                    >>            >>           >>        Πύδνας

Στη συνεδρίαση επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου, εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του Λυκείου Αιγινίου.

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ζήτησε από το Δ.Σ. να αποφασίσει για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης του θέματος που προέκυψε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την κατάργηση του Λυκείου του Κολινδρού και τη συγχώνευσή του με το Γενικό Λύκειο Αιγινίου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος σύμφωνα με τις  διατάξεις της παρ. 7 του Ν. 3852/2011, κάλεσε το Δ.Σ. να αποφασίσει  για το κατεπείγον του παραπάνω θέματος  το οποίο δεν αναγράφεται στην ημερήσια διάταξη.

Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει ότι το ανωτέρω θέμα είναι κατεπείγον και να προχωρήσει σε συζήτησή του και λήψη σχετικής απόφασης και ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος είπε τα εξής:

Ύστερα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , διαπιστώσαμε με έκπληξη τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου Κολινδρού  με το Γενικό Λύκειο Αιγινίου.
Η συγχώνευση αυτή είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους μαθητές τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Το Λύκειο Κολινδρού διαθέτει άρτιες οικοδομικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των μαθητών του Κολινδρού και των Τοπ. Κοινοτήτων Ρυακίων, Καστανιάς, Λιβαδίου και Παλιαμπέλων, δηλ. ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας του Κολινδρού. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σ’ αυτό είναι ικανοποιητικός και επαρκής για να  λειτουργήσει ως αυτόνομη Σχολική Μονάδα.

Η συγχώνευση θα απαιτήσει τη μεταφορά 80 περίπου μαθητών απ’ όλη τη Δημοτική Ενότητα Κολινδρού, που συνολικά θα ξεπερνά τα 30 min. Η μεταφορά αυτή επίσης θα γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δηλ. κατά το ήμισυ της σχολικής χρονιάς, λόγω του ορεινού της περιοχής και του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Επιπλέον το κόστος για τη μεταφορά αυτή θα είναι πολύ μεγάλο.

Ένας άλλος παράγοντας που καθιστά τη συγχώνευση επιζήμια είναι το γεγονός ότι το Γενικό Λύκειο του Αιγινίου δε διαθέτει επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία και των μαθητών του Λυκείου Κολινδρού. Όπως γίνεται αντιληπτό η συγχώνευση αυτή είναι σε βάρος της ποιότητας της μάθησης, αλλά και οικονομικά ασύμφορη.

Η συγχώνευση αυτή αποτελεί μια κατάφορη αδικία τόσο για το Λύκειο Κολινδρού όσο και για το Λύκειο Αιγινίου και δε θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία περίπτωση.

Το θέμα   του Λυκείου Κολινδρού είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο και ζητώ απ’ όλους τους συναδέλφους συμπαράσταση στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να έχει ευνοϊκή κατάληξη.

Προτείνω: α) να ισχύσει η αρχική απόφαση του Δ.Σ. για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων του Δήμου μας με εξαίρεση τις τυχόν συγχωνεύσεις που βρίσκουν σύμφωνες τις τοπικές κοινωνίες και
β) να αποσυρθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου Κολινδρού με το Γενικό Λύκειο Αιγινίου, διότι αυτή μόνο εις βάρος της ποιότητας της μάθησης μπορεί να αποβεί, αλλά είναι και οικονομικά ασύμφορη.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Λυκείου Αιγινίου κ. Βασίλειος Αγγέλου, σε παρέμβασή του, εξέθεσε το γεγονός ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Λυκείου Αιγινίου δεν επαρκούν για τη φιλοξενία και των μαθητών του Κολινδρού και οι δύο σχολικές μονάδες θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα, αφού πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ύστερα από τα παραπάνω ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  κ. Ευάγγελος Λαγδάρης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν από το Δήμαρχο.    

Ύστερα από τα παραπάνω ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με το θέμα.

Το Δ.Σ. ύστερα από διαλογική συζήτηση πάνω στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου, την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας των Λυκείων Κολινδρού και Αιγινίου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.-Να ισχύσει η με αριθμό 27/2011 απόφαση του Δ.Σ. για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων του Δήμου μας με εξαίρεση τις τυχόν συγχωνεύσεις που βρίσκουν σύμφωνες τις τοπικές κοινωνίες .
2.-Ζητά να αποσυρθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου Κολινδρού με το Γενικό Λύκειο Αιγινίου, διότι η συγχώνευση αυτή είναι σε βάρος της ποιότητας της μάθησης, αλλά  και οικονομικά ασύμφορη και να λειτουργήσουν αυτόνομα οι δύο Σχολικές Μονάδες.

Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.
Η  απόφαση αυτή πήρε αριθμό 89/2011.
                   Αφού συντάχθηκε και διαβάστηκε υπογράφεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο