Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άναψε... φωτιές η εγκύκλιος για την επιστροφή ΦΠΑ

Τα πάνω κάτω φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που μαζί με τη δήλωση επιστροφής ΦΠΑ για τα έξοδα του 2010, τους ζητά και τη δήλωση κορμού (καλλιέργειας ή εκτροφής) του 2011, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 25 Μαρτίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi και ειδικό ένθετο με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ενώ μέχρι πέρυσι η διασταύρωση των στοιχείων για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος γινόταν κάθε χρόνο με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους - που είναι και το πιο λογικό - φέτος το υπουργείο ζητά τη συνυποβολή μέχρι 30 Ιουνίου της δήλωσης καλλιέργειας/ εκτροφής του 2011. Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του ΦΠΑ πριν από το τέλος Ιουνίου.
Ακόμα, ενημερωθείτε από αυτό το φύλλο της εφημερίδας πως με κινούμενη άμμο μοιάζει τον τελευταίο καιρό η ζώνη γάλακτος στο αγελαδινό, αφού το γάλα δεν αρκεί για να καλύψει τα παραγωγικά πλάνα της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αλλά και τη ζήτηση της αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή η πιστωτική πολιτική των βιομηχάνων και οι χρηματοοικονομικές ανάγκες των μονάδων υποχρεώνουν πολλούς παραγωγούς σε μετακινήσεις από τη μια γαλακτοβιομηχανία στην άλλη.
Διαβάστε μόνο σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τον εκθετικό ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με φράουλες στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη, αφού πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα κατά 88% εξαγωγικό νωπό προϊόν! Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό δεν ήρθε ως ένα τυχαίο αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά μετά από μία αλληλουχία στρατηγικών κινήσεων, ιδίως από την πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Με νέες μικροδιορθώσεις, τις οποίες θα βρείτε αναλυτικά σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας Agrenda, όπως την κατάργηση του ορίου των 50.000 ευρώ για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, υπογράφτηκαν οι τελικές αποφάσεις για την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη. Η αύξηση του ορίου ηλικίας του υποψηφίου επενδυτή από τα 60 στα 65 έτη είναι μια από τις κύριες τροποποιήσεις που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 11308/16.11.2010 για τα Σχέδια Βελτίωσης. Με δεδομένο ότι το υπουργείο ανακοίνωσε επίσημα ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήγει πλέον στις 31 Μαΐου, θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα μέχρι 31 Μαρτίου, για να έχουν ένα περιθώριο τουλάχιστον δύο μηνών οι υποψήφιοι και να προετοιμαστούν. Ενημερωθείτε από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Τουρκικό… παζάρι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες τιμές παραγωγού στους ξηρούς καρπούς, μέσω της αύξησης της τιμής στο φουντούκι, εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda. Αντίστοιχες προοπτικές θα μπορούσε να έχει και το ελληνικό αμύγδαλο, που διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, αλλά παραμένει εγκλωβισμένο στα στενά περιθώρια των εμπόρων και των αντίστοιχων ομάδων παραγωγών που έχουν ιδρύσει. 
http://www.agronews.gr/content/view/65606/200/lang,el/