Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ


1.
Στόχοι
1.1
Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς του ν. Πιερίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2
Αφορά το διάστημα μέχρι την έναρξη του σταδίου της εμφάνισης των πρώτων χτενιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
2.
Διαπιστώσεις
2.1
Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στα τέλη Μαΐου, πολλά βαμβακοχώραφα πλημμύρισαν και υπήρξαν δυσκολίες στην ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων. Επανασπορά όμως έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κυρίως σε πεδινές εκτάσεις σε περιοχές του Αιγινίου και του Κορινού.
2.2
Αυτή τη στιγμή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, τα φυτά έχουν ύψος 20-25 εκ. και 4-6 πραγματικά φύλλα. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 18-22 φυτά ανά μέτρο επί της γραμμής.
2.3
Από επιβλαβείς οργανισμούς διαπιστώθηκαν μόνο μικροί πληθυσμοί αφίδων.
3.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Την περίοδο αυτή και λόγω των πλημμυρών που προηγήθηκαν, συστήνεται στους παραγωγούς να κάνουν δύο τουλάχιστον σκαλίσματα για τη βελτίωση του αερισμού του εδάφους και την αποφυγή σηψιρριζιών, οι οποίες προκαλούν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των νεαρών φυταρίων ή ακόμα και ξήρανσή τους. Το βάθος σκαλίσματος να μην είναι πολύ βαθύ διότι θα εμφανιστούν υγρές λωρίδες και θα ζημιωθεί η δομή του εδάφους. Σημαντικό είναι να σπάσει (να τριφτεί) η επιφανειακή κρούστα. Η χρήση φρεζοσκαλιστηρίου να αποφεύγεται διότι δεν βοηθάει στον αερισμό και ζημιώνει τη δομή του εδάφους γενικότερα.
Για τη διαπίστωση του βαθμού προσβολής από σηψιρριζίες οι παραγωγοί μπορούν να ξεριζώνουν τα φυτά από το χωράφι τους και να παρακολουθούν την κατάσταση των ριζών τους. Τα προσβεβλημένα από σηψιρριζίες βαμβακόφυτα την περίοδο αυτή που έχουν ανέβει απότομα οι θερμοκρασίες, μαραίνονται επειδή η ρίζα τους αδυνατεί να τα τροφοδοτήσει επαρκώς με νερό. Στις περιπτώσεις αυτές, εάν δεν βρέξει τις επόμενες ημέρες, συστήνεται ελαφρύ πότισμα για να υγρανθεί το επιφανειακό στρώμα που έχει στεγνώσει, ώστε τα ριζίδια της σαπισμένης κεντρικής ρίζας να βρουν υγρασία και να αναπτυχθούν ομαλά.
4.
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται καμία χημική επέμβαση. Τα βαμβακόφυτα είναι ακόμα προστατευμένα από τα εντομοκτόνα εδάφους και ανακάμπτουν γρήγορα. Στην παρούσα φάση σκοπός είναι η εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση των εχθρών (π.χ. πράσινο σκουλήκι) σε μεταγενέστερα στάδια της καλλιέργειας. Εντούτοις συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά την βαμβακοκαλλιέργειά τους για τυχόν προσβολές κυρίως από αφίδες, θρίπα ή τετράνυχο. Συγκεκριμένα, αν διαπιστώσουν συμπτώματα όπως κατσάρωμα, συστροφές ή σχισίματα στα φύλλα, μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας για περαιτέρω οδηγίες.