Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση του τμήματος ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε.Πιερίας για το παραεμπόριο


Με αφορμή τη σύσκεψη για την «Αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παραοικονομίας στην Πιερία» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας χθες στις 10/06/2012 , η Διεύθυνση Ανάπτυξης,  και το  Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, οφείλει να τονίσει ότι στο πλαίσιο των Ν. 4072/2012 της απόφασης Α2-5900/4-09-2008 του Υπ. Ανάπτυξης, Γεν. Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλώτη καθώς και του ν.δ. 136/1946 « Περί Αγορανομικού Κώδικα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3668/08 «Αναθεώρηση των διατάξεων περί κυρώσεων του ν.δ. 136/1946 «περί Αγορανομικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»  πραγματοποιούνται, έλεγχοι για τη διαπίστωση  των ανωτέρω παραβάσεων.

Ιδιαίτερα για τα «Κινέζικα καταστήματα», στη διάρκεια ελέγχων σε αυτά τα καταστήματα, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα, ενώ έγιναν συστάσεις με το κάτωθι περιεχόμενο.

Το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, επισημαίνει  σε όλους και κυρίως  στην τοπική αγορά ότι:
  
Α) όποιος διατηρεί οποιοδήποτε κατάστημα  υποχρεούται  να έχει τοποθετημένη σε κάθε είδος πινακίδα στην οποία θα εμφανίζονται τα εξής στοιχεία:    τιμή πώλησης,  ποιότητα, προέλευση, κατά συνήθη μονάδα μέτρησης    (τεμάχιο, βάρος, μέτρο) (παρ.2 του άρθρου 38).

Β) ανακριβής δήλωση ή άρνηση δήλωσης προς το κοινό (καταναλωτές) και τις αρχές, την ποιότητα του είδους, τόπο προέλευσης τόπο παραγωγής και ανακριβείς πληροφορίες για τις τιμές αγοραπωλησίας ή ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες για τα τιμολόγια , βιβλία και λοιπά στοιχεία συνιστά παράβαση. (παρ. 7 του άρθρ 30)

Επιπρόσθετα ως προς τα όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη, γνωστοποιούμε τα εξής:

Ουδέποτε ζητήθηκαν στοιχεία για τους ελέγχους μας επίσημα από οποιαδήποτε  δημόσια αρχή.

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε μομφή ως προς τη λειτουργία του Τμήματος μας ούτε και επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε να θίγει την εργασιακή  μας λειτουργία .

Πάντα εξυπηρετούμε τον κόσμο του «εμπορίου» και είναι σε όλους γνωστά  τόσο η επιστημονική μας κατάρτιση , η εμπειρία και  η συνεργασία μας με όλους, πολίτες και  φορείς όσο και οι φιλότιμες προσπάθειες της Προϊσταμένης Αρχής και της κ. Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προσωπικά, παρ ΄όλες τις Καλλικρατικές δυσχέρειες.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών ως προς το ρόλο της Υπηρεσίας μας .