Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η απάντηση του Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο τμήμα Εμπορίου Πιερίας


Αξιότιμες/οι Κυρίες και Κύριοι,

Προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε δια του τύπου για τις απόψεις σας αναφορικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, του Δήμου Κατερίνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, στο Επιμελητήριο Πιερίας.

Ως επίσημος κρατικός φορέας εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων και συγκεκριμένα των τομέων της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν συνηθίζουμε να διοργανώνουμε συσκέψεις χωρίς ουσιαστικό λόγο και επιχείρημα, πόσο μάλλον όταν ο χρόνος του επιχειρηματία είναι πολύτιμος, ιδίως μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν. Όπως έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, το θέμα του παραεμπορίου και της παραοικονομίας πλήττει βάναυσα το στεγασμένο εμπόριο θέτοντας πλέον ζήτημα βιωσιμότητας στις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις. Στόχος της σύσκεψης ήταν να τεθούν όλα τα καίρια ζητήματα ενώπιον των αρμόδιων αρχών ώστε να υπάρξει επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε στην επιστολή σας το εξής σημείο:«ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε μομφή ως προς τη λειτουργία του τμήματός μας ούτε και επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε να θίγει την εργασιακή μας λειτουργία».

Πρώτον, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, δημόσια, ποιος είναι ο«ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ» που επικαλείστε στην επιστολή σας. Προς ενημέρωσή σας, στη σύσκεψη συμμετείχαν αιρετά όργανα και συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Δήμαρχος Κατερίνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και το Διοικητικό Συμβούλιο, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης κ. Γεώργιος Ίτσιος, κα Πόπη Μπατάλα – Τζουμέρκα, και κ. Νίκος Μπουρονίκος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πιερίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και περιχώρων, ο Εκπρόσωπος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παντελεήμονα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Κολινδρού. Επίσης, συμμετείχαν δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης, ο Υπολιμενάρχης Κατερίνης και η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης.

Ποιος, λοιπόν, είναι ο «ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ» και γιατί θεωρήσατε ότι η σύσκεψη και τα λεγόμενα των φορέων  (καθώς εκφράστηκαν σχεδόν όλοι δημόσια) έθιξαν «με μομφές» το τμήμα σας;
Το Επιμελητήριο Πιερίας, ως αρχή που φιλοξένησε την εν λόγω σύσκεψη, θεωρεί ιδιαίτερα προσβλητικό αυτό το σημείο της επιστολής σας. Καθώς όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, και με δεδομένο το γεγονός ότι το παραεμπόριο και η παραοικονομία ακμάζει και στην περιοχή μας, τι προτείνει η υπηρεσία σας; Να δεχθούμε τη μοίρα μας ή να ενεργήσουμε σε απόλυτη συνεργασία όλοι μαζί οι φορείς του τόπου για την πάταξη του παράνομου αυτού φαινομένου; Εκτός και αν η υπηρεσία σας πρεσβεύει ότι δεν τίθεται ζήτημα με το παραεμπόριο και την παραοικονομία στην περιοχή μας και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι στόχος της σύσκεψης δεν ήταν να επιρρίψουμε ευθύνες σε καμία υπηρεσία. Αντιθέτως, στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι η πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μία υπηρεσία, η οποία εν προκειμένω δεν στελεχώνεται και με το αριθμητικά ανάλογο προσωπικό..

Δεύτερον, θα θέλαμε δημοσίως να μας ενημερώσετε για το πόσους ελέγχους έχετε διενεργήσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε καταστήματα αλλοδαπών. Και δεν εννοούμε μόνον την αυτοψία που επιμελείστε αλλά και την ποσότητα των δειγμάτων που έχετε αποστείλει στην τοπική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, προς εξέταση και επιβεβαίωση των δειγμάτων που λάβατε από τα αλλοδαπά καταστήματα, (καθώς σύμφωνα και με τα λεγόμενα της επιστολής σας, «η ποιότητα του είδους» είναι ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζετε, βάσει του αγορανομικού Κώδικα).
Εμείς ξέρουμε την απάντηση. Εσείς μπορείτε να προβείτε σε δημόσια αναφορά αυτών των δεδομένων;

Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίηση για εμάς αν είχατε ανταποκριθεί στην πρόσκληση που σας απευθύναμε για συμμετοχή σας στην εν λόγω σύσκεψη, καθώς είστε οι πλέον αρμόδιοι να δώσετε έγκυρες απαντήσεις. Για παράδειγμα, η δημοτική αστυνομία ήταν παρούσα και ανέλυσε το ρόλο και το έργο της σχετικά με το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο και τρεις αντιδημάρχους. Έτσι, από πλευράς σας θα είχατε την ευκαιρία να αναπτύξετε όλη τη δράση, τους προβληματισμούς αλλά και τις δυσκολίες του έργου σας στον συγκεκριμένο τομέα του παραεμπορίου, ενώ οι υπόλοιποι θα είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε από την πηγή τα ιδιαίτερα αυτά θέματα λαμβάνοντας αποφάσεις που θα στήριζαν το έργο σας.

Σήμερα, λοιπόν, που το κράτος βρίσκεται σε ιστορική καμπή, με την οικονομία μας να φθίνει καθημερινά, επιβάλλεται να αλλάξουν πρακτικές του παρελθόντος και με συνεργασία να προασπίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Αυτός άλλωστε ήταν ο μοναδικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας. Να ενώσουμε τα χέρια μας για το συμφέρον του τόπου μας, κάτι που πιστεύουμε ότι και εσείς επικροτείτε.


Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας