Η ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί μείζον στοιχείο για την ύπαρξη υψηλού επιπέδου ζωής. Το νερό ως παραγωγικός πόρος και ως στοιχείο της ίδιας της ζωής μας, διαχειρίζεται δυστυχώς σήμερα από ορισμένους αγρότες με τρόπο τέτοιο, που κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει την ύπαρξη του πόρου αυτού και στο μέλλον.
Είναι γνωστό σε όλους ότι σήμερα υπάρχει ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα με βάθη άντλησης εκατοντάδων μέτρων και με ένα καθεστώς γεωτρήσεων ούτε καλό, αλλά ούτε και σωστά χαρτογραφημένο.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες χιλιάδες (290.000) γεωτρήσεις οι οποίες δεν είναι ούτε νόμιμες, ούτε παράνομες, απλώς δεν έχουν άδεια. Έτσι στο πλαίσιο του Ν. 3199/2003 (ΦΕΚ 280 Α/ 9-12-2003) «Προστασία και διαχείριση των υδάτων-Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των γεωτρήσεων με την αδειοδότηση τους.
Σε μια κρίσιμη περίοδο που η αγροτική ανάπτυξη είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας, το ζήτημα της ορθής διαχείρισης του νερού στον αγροτικό τομέα, με αφορμή την υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία για νομιμοποίηση των γεωτρήσεων με την τοποθέτηση υδρομέτρων, οδηγεί σε μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον αγρότη.
Επιστολή στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου για τον έλεγχο της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού υδρογεωτρήσεων σε εφαρμογή της, με Α.Π.: οικ. 110424/11-04-12 (ΦΕΚ 1190 Β711-04-12) Κ.Υ.Α., όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας με την επιστολή της προτείνει, ότι για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από υδρογεώτρηση, ο δικαιούχος αγρότης του οποίου η υδροληψία είναι ηλεκτροδοτημένη, να μην υποχρεούται να τοποθετήσει υδρομετρητή στην υδρογεώτρησή του.
Η επιστολή έγινε με σκοπό να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση του θέματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υδάτων των Δήμων, της Αιρετής Περιφέρειας και των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και να αποτρέψει τη νέα Κ.Υ.Α. να έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, που θα επιβαρύνει οικονομικά τους αγρότες για τον έλεγχο της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού.
Η Σοφία Μαυρίδου επισημαίνει ότι η γενικότερη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, εφιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης άλλων μεθόδων υπολογισμού της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού, τροποποιώντας την Κ.Υ.Α. που προβλέπει την τοποθέτηση υδρομέτρου στις γεωτρήσεις.
«Στις καθημερινές μου επαφές με τους αγρότες γίνομαι αποδέκτης έντονων αντιδράσεων για την τοποθέτηση υδρομέτρου. Το κόστος τοποθέτησης υδρομέτρου που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες ξεπερνά τις δυνατότητές τους, ιδιαίτερα σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε», δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, επεσήμανε ότι « έχουμε τη δυνατότητα με την επιστημονική γνώση που διαθέτουμε για τις συνολικές απαιτήσεις σε νερό των καλλιεργειών, στις ηλεκτροδοτημένες υδρογεωτρήσεις να υπολογίσουμε τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα νερού και με άλλους τρόπους και όχι αποκλειστικά με την τοποθέτηση υδρομέτρου. Η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου νερού μπορεί να διαφοροποιείται κατά καλλιέργεια με επιστημονικά κριτήρια».
«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διεκπεραιώνουμε το έργο που μας ανατέθηκε αλλά να μπορούμε να δίνουμε και λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των νόμων στην πράξη», υπογράμμισε από την πλευρά της η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Μαρία Μπαρά.