Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας,

Ομολογούμε ότι μας ξάφνιασε αρνητικά η έγκυρη ενημέρωση που λάβαμε στο Επιμελητήριο Πιερίας ότι η προϊσταμένη πανελλαδική Αρχή των Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης έχει αιτηθεί επισήμως τη μετακίνηση τριάντα (30) ατόμων και τριών (3) οχημάτων εντός της θερινής περιόδου προκειμένου να ενισχυθεί η περιοχή της Ορεστιάδας Έβρου.
Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριό μας είναι επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας - σήμερα μάλιστα αριθμούμε 11.200 μέλη, επιχειρηματίες - όντας αυτονόητο ότι ούτε ειδικοί είμαστε ούτε έχουμε καμία διάθεση να «μπούμε στα χωράφια» των υπηρεσιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτό για το οποίο είμαστε όμως βέβαιοι είναι ότι η απόφαση μετακίνησης μάχιμων αστυνομικών από την Πιερία στην κρισιμότερη περίοδο τουριστικής αιχμής πλήττει άμεσα και έμμεσα την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας. Γιατί αυτό ;
Η Πιερία κατατάσσεται μέσα στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο υποδεχόμαστε για παράδειγμα ένα Σαββατοκύριακο 30.000 επισκέπτες. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ως φορείς στο κομβικότερο σημείο συντονισμού για την πάταξη του παραεμπορίου από το οποίο δεινοπαθεί σήμερα το στεγασμένο εμπόριο. Μάλιστα μόλις την Κυριακή που μας πέρασε όλοι οι φορείς του «επιχειρείν» και της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαμε σύσκεψη με την Α.Δ. Πιερίας, τη Δημοτική Αστυνομία & το Λιμεναρχείο για να προγραμματίσουμε πρακτικές κινήσεις εξόντωσης της Λερναίας Ύδρας του παραεμπορίου.
Έρχεται λοιπόν η συγκεκριμένη διαταγή για μετακίνηση μάχιμων αστυνομικών και μας επιφέρει ένα καίριο πλήγμα σε αυτές μας τις προσπάθειες. Τί θα πρωτοπρολάβει να κάνει ένας αστυνομικός ; Να περιπολεί για να λειτουργεί ως φόβητρο για τις κλοπές στα καταστήματα ; Να κυνηγήσει μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία και το Τμήμα Εμπορίου τους παράνομους πλανόδιους εμπόρους ; Να διοχετεύει ομαλά τον κυκλοφοριακό φόρτο ;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει μια αξιολόγηση πανελλαδικά για το ποιες περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως αμιγώς τουριστικές ώστε να μην αποδυναμωθούν. Εξ όσων γνωρίζουμε άλλωστε η δική μας Διεύθυνση ζητά κάθε χρόνο ενίσχυση κατά τη θερινή περίοδο οπότε δεν κατανοούμε τη λογική «Να στερήσουμε την τουριστική Πιερία στην πιο κρίσιμη φάση της από έναν βασικό κορμό του κατασταλτικού μηχανισμού για να δείξουμε ότι πατάσσουμε τη λαθρομετανάστευση στα σύνορα». Κατανοούμε και αυτή την ανάγκη αλλά γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι το πρόβλημα λύνεται με πλήρη αναμόρφωση του μεταναστευτικού νόμου και όχι με τριάντα επιπλέον υπαλλήλους από την Πιερία που ούτε ανάσχεση μπορούν να κάνουν ούτε ουσιαστική συνοριοφύλαξη, από τη στιγμή που μόλις ένας λαθραίος οικονομικός μετανάστης «πατήσει πόδι» σε ελληνικό έδαφος ή «ακουμπήσει βάρκα», το Ελληνικό κράτος επιβάλλει στο αρμόδιο όργανο να κάνει την αναγκαία «προώθηση» και του επιτρέπει να ζει νομιμοφανώς.
Πριν λοιπόν ρίξουμε το επίπεδο ασφαλείας στην Πιερία, προτού περιοριστούν οι περιπολίες με συνέπεια οι κλοπές αυτοκινήτων να γίνουν ρουτίνα, πριν η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κατερίνης - Θεσσαλονίκης γίνει παράγοντας ατυχημάτων και εκνευρισμού, ένα μόλις βήμα επίσης πριν μας πνίξει το παραεμπόριο, παρακαλούμε όπως κατ’ εξαίρεσιν αρκεστείτε στο ένα άτομο που η Α.Δ. Πιερίας διαθέτει κάθε μήνα στον Έβρο.
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να μας ενημερώσετε για κάποια ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ της Πιερίας από την εν λόγω υπηρεσιακή ανάγκη.
Είμαστε βέβαιοι ότι ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά σας δεδομένα διαπιστώνετε πως η Α.Δ. Πιερίας συναγωνίζεται σε συλλήψεις (Β’ Ζώνη) την Αττική και τον Έβρο οπότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα ωχαδελφισμού.
Είναι ζήτημα επιβίωσης για τον επιχειρηματία της Πιερίας.


Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ