Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«ΟΧΙ» στο χαράτσι των Ακινήτων


Από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού

Τους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα στηρίξει ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Πολύζο να δηλώνει πως ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να μείνει οικογένεια της Βόρειας Πιερίας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το θέμα συζητήθηκε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, όπου όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό το μέτρο που επέβαλε η κυβέρνηση. Ο κ. Πολύζος πρότεινε στο Δ.Σ. να εκδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για το χαράτσι, στο οποίο θα εκφράζεται η αντίθεσή του δήμου σε αυτό το μέτρο, ιδιαίτερα από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
          «Δεν μπορεί αυτός ο φόρος να έχει οριζόντια κατεύθυνση. Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να εξαιρεθούν», ανέφερε ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαγδάρης, προτείνοντας στο Δήμαρχο ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου να βοηθήσει όσους δημότες προσφύγουν νομικά εναντίον του χαράτσι.
          Ο Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Δανιηλίδης χαρακτήρισε παράνομο και Αντισυνταγματικό το χαράτσι.
Η πρόταση του Ν. Σουλτανίδη
          Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ , ο Δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Νίκος Σουλτανίδης στην τοποθέτησή του στο θέμα προ ημερησίας διάταξη για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που θα πληρώνετε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρουσίασε ένα έντυπο δήλωσης ρητής επιφύλαξης που θα πρέπει ο κάθε καταναλωτής της ΔΕΗ να καταθέτει μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να παίρνει Αριθμό Πρωτοκόλλου.
           ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Του/Της κατοίκου.……………………, οδός ……………………………................................... με ΑΦΜ............................ 1). Προς την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.», όπως εκπροσωπείται νόμιμα, 2). Προς το Ελληνικό Δημόσιο (δια της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας), όπως εκπροσωπείται νόμιμα. Για τη διεκδίκηση της επιστροφής του καταβληθέντος έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ποσού ευρω................. Δηλώνω και με την παρούσα ότι το επιβληθέν, δυνάμει της υπ΄αρ................... ειδοποίησης της ΔΕΗ, σε βάρος μου ΕΕΤΗΔΕ, ποσού Ευρώ........................ .. ΔΕΝ είναι σύννομο για τους κάτωθι λόγους: • Παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από την παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας, κατά την οποία «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». H επιβολή του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας συναρτάται με τις τιμές ζώνης και την παλαιότητα των κτισμάτων αλλά δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. • Με την καταβολή του τέλους, θα προκύψει διπλή φορολόγηση για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή φορολόγηση της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία. Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγησή μου για την ίδια αιτία (επί της ουσίας δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας), επιπλέον της υποχρέωσής μου για καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. • Το συγκεκριμένο τέλος υποκρύπτει φορολογία και «ονομάστηκε» τέλος για να ξεπερασθεί το προφανές πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που υπήρχε, δεν είναι δε ούτε ανταποδοτικό, ούτε αναλογικό, όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη συνήθη πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης. • Αμφισβητώ την νομική εξουσιοδότηση και την νομιμότητα είσπραξης ενός φορολογικού εσόδου, όπως είναι το παρόν τέλος, από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. • Με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. έχω υπογράψει σύμβαση παροχής προς εμένα ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο. Δεν της αναγνωρίζω το δικαίωμα να μου επιβάλλει πρόσθετα έξοδα, για άλλους λόγους και μάλιστα εκτός συμβάσεως και μάλιστα να συναινεί –με αμοιβή που προκύπτει από την προβλεπόμενη προμήθειά της- στην αντισυμβατική επιβάρυνσή μου από τρίτους (εν προκειμένω του Δημοσίου), μέσω των υπηρεσιών της. Επιφυλάσσομαι δε κάθε νόμιμου δικαιώματός μου για την δικαστική αναγνώριση της ζημίας που υφίσταμαι ή θα υποστώ περαιτέρω, από την αντισυμβατική συμπεριφορά εναντίον μου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.Α.Ε Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης του ως άνω τέλους, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου. Αριθ. Πρωτοκ..ΔΕΗ Mε την προσήκουσα τιμή Ο/Η ΔΗΛΩΝ