Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με θέμα «Διαχείριση Φυσικών Πόρων- Αναψυχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου»



Σύσκεψη με θέμα « Διαχείριση Φυσικών Πόρων- Αναψυχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Δομών και Περιβάλλοντος της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011,  στην αίθουσα συσκέψεων στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη σύνταξη μελέτης του « Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης της Περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου».


Η μελέτη που ανατέθηκε στην εταιρεία ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ Ο.Ε. – ECO CONSULTANTS A.E -ΥΠΟΒΑΘΡΟ Ο.Ε. ΄΄ μετά από δημόσιο διαγωνισμό και
εποπτεύεται  από τη   Διεύθυνση  Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, συντάσσεται από ομάδα 23 επιστημόνων και αφορά έκταση 275.000 στρεμμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν τις κατευθύνσεις της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης με βάση την οποία καταρτίσθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών.


Η υπό σύνταξη μελέτη θα συνοδεύεται από προγράμματα δράσης, που  θα περιλαμβάνουν τα  αναγκαία μέτρα, τις  δράσεις και τα  έργα  για την αποτελεσματική διαχείριση του Εθνικού Δρυμού, με τις φάσεις τους, το κόστος, τις πηγές και τους φορείς χρηματοδότησης, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και τους φορείς εφαρμογής τους.


Παγκόσμιο  στίγμα  τουριστικής αναφοράς  χαρακτήρισε τον Όλυμπο, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας που χαιρέτισε τη σύσκεψη . Η κ. Μαυρίδου ενημέρωσε ότι για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τη Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», ενόψει και της εκπνοής της παράτασης για τη διαβούλευση  που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μετά από αίτημα που υπέβαλε και στο  υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έγινε αποδεκτό. Στην επικείμενη συνάντηση-όπως είπε- οι φορείς θα έχουν  τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τις προτάσεις που ήδη έχουν καταθέσει  και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας να καταρτίσει  και να υποβάλει μια αυτοτελής και ενιαία  τελική πρόταση  σε συνεργασία με τους φορείς στο πλαίσιο  της δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου να συνταχθεί το τελικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν: οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρης Τσιμήτρης, Γρηγόρης Παπαχρήστου και Νικόλαος Παπανικολάου, εκπρόσωπος του δήμου Κατερίνης,  του δήμου Δίου- Ολύμπου, των τοπικών κοινοτήτων Σκοτίνας, Λεπτοκαρυάς, του συλλόγου Π. Λεπτοκαρυάς,  της Διεύθυνσης Δασών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου,  του ΕΟΣ Λιτοχώρου, του Καταφυγίου ΄΄ Σπήλιος Αγαπητός΄΄ , του Συλλόγου ΄΄ΠΟΛΙΣ΄΄ Λιτοχώρου,  της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης, του Συλλόγου ΄΄ Φίλοι του Περιβάλλοντος΄΄, της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου, της εταιρείας ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ Ο.Ε. – ECO CONSULTANTS A.E -ΥΠΟΒΑΘΡΟ Ο.Ε. ΄΄ , ο προϊστάμενος  και οι υπάλληλοι του Τμήματος Δομών- Περιβάλλοντος   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε.Πιερίας.

Οι παρευρισκόμενοι αφού ενημερώθηκαν για τη μελέτη και κατέθεσαν τη γνώμη τους , κλήθηκαν να υποβάλουν και εγγράφως  στο Τμήμα Δομών- Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  - εντός ολίγων ημερών-  τις προτάσεις τους σχετικά με θέματα διαχείρισης των φυσικών πόρων και ανάπτυξης στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 1  Νοεμβρίου 2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δύο συσκέψεις  με θέματα « Μέτρα διαχείρισης για την  προστασία και ασφάλεια επισκεπτών στο Δρυμό » και « Μέτρα προστασίας και ανάδειξης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου».