Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Τέσσερις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της χώρας


Την ανάκαμψη της αγοράς, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την μείωση της σπατάλης και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έθεσε ως προτεραιότητες για την νέα Κυβέρνηση η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα Κυβέρνηση, η κα Μίχου τόνισε ότι:
«Η πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες ήδη έχουμε δεσμευτεί.
Παράλληλα, όμως, τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός έδειξε μεγάλη αντοχή και μεγάλη ωριμότητα στηρίζοντας μια τεράστια προσπάθεια, παρ’ όλο που πολλές φορές ένιωσε αδικημένος.
Πρέπει με τις επιλογές μας να δικαιώσουμε τους πολίτες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός».
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας:

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σε όλη την διάρκεια των δύο ετών, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις προσπαθήσαμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου επίσης εξαπλώνεται η οικονομική κρίση με αλματώδεις ρυθμούς, πέρα από τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που κλήθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση να λάβει, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ψηφίστηκαν και σημαντικά νομοσχέδια που αφορούσαν:
-          τη διαφάνεια και την αξιοκρατία,
-          τη μείωση της σπατάλης,
-          τη ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών – και είναι γεγονός ότι ωφελήθηκαν πολλά νοικοκυριά που επέλεξαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους,
-          την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ήδη έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, νομίζω τα πιο σημαντικά στα τελευταία χρόνια
τηρώντας πάντα μια παράλληλη προσπάθεια, ένα σημαντικό παράλληλο στόχο για ουσιαστική διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Η κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών, κυρίως των πολιτών και της Κυβέρνησης, είναι η σημαντική Συμφωνία, όπως αναγνωρίζεται από τους περισσότερους πλέον, της 26ης Οκτωβρίου που πρέπει να επικυρωθεί, αλλά και να υλοποιηθεί.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο νέος Πρωθυπουργός, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και δυνατοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι βασικός στόχος του είναι να εφαρμόσει μία Συμφωνία που έχει επιτευχθεί από τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
1)                  Αλλαγές στο κράτος για σωστή λειτουργία.
Χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα προς όφελος των πολιτών. Γι' αυτό η νέα Κυβέρνηση πρέπει να δει ποιες είναι οι παραγωγικές λειτουργίες του δημόσιου τομέα και να τις ενισχύσει και σε δεύτερη φάση να δει ποιες από τις υπόλοιπες μπορεί να βελτιώσει.
2)      Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Με το υπάρχον φορολογικό νομοσχέδιο ήδη έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια. Πρέπει, όμως, να διευρυνθεί οπωσδήποτε η φορολογική βάση με ένα νέο νομοσχέδιο που θα είναι απλό, σταθερό και δίκαιο.
3)      Μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο.
Εδώ δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Κυρίως στον τομέα της υγείας, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είχαμε μια σημαντική μείωση της σπατάλης.
Μάλιστα, πολύ πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος, μας έδωσε σημαντικά δείγματα γραφής για το πόσο μπορεί να περιοριστεί η δαπάνη κατά την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Φυσικά, υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση – και θα πρέπει να υπάρχει – για την περικοπή αυτών των δαπανών, γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία ιδιαίτερα αυτό τον καιρό λόγω της μεγάλης ανεργίας και της έλλειψης εισφορών. Της μεγάλης ανεργίας που είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
4)      Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, Νέες επενδύσεις, Νέες θέσεις εργασίας και Αύξηση της αγοραστικής δύναμης.
Είναι γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, παρ’ ότι έχουν στηριχθεί σημαντικά για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα, η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία έχει μπλοκάρει και την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, είναι απαραίτητο και ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός των Οικονομικών να μας ενημερώσει για την εφαρμογή του προγράμματος επανακεφαλοποίησης των τραπεζών και κυρίως για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο νέο μετοχικό σχήμα κάθε τράπεζας, δηλαδή αν θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές.
Επιπλέον, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και το στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας με 5 περίπου δισεκατομμύρια που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Με τον τρόπο αυτό και με την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Κάναμε μια πρόταση για μείωση των τιμών στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Ισόποσα, όπως μειώθηκαν τα εισοδήματα των πολιτών, πρέπει να μειωθούν και οι τιμές στα αγαθά και στις υπηρεσίες και να στηριχθεί η απασχόληση, να έχουμε σωστές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης. Η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν πρέπει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.