Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

14 Σεπτεμβρίου 1922….οι πατρίδες που δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό μας….


Η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και συντριβή αλλά και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη.
90 χρόνια μετά οι τραγικές αυτές σκηνές από τη Σμύρνη μας συγκινούν και μας ανατριχιάζουν ακόμη. Έλληνες εξαθλιώθηκαν και σφαγιάστηκαν, έχασαν τις περιουσίες τους και την πατρίδα τους από τους βάρβαρους αιμοδιψείς Τούρκους.
Ένα όμως δεν μπόρεσαν να βεβηλώσουν και να κατακτήσουν….την ελληνική τους ψυχή , τον πολιτισμό τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους.
Όσους Εφιάλτες και αν έχουμε γεννήσει από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα….όσο και αν κάποιοι τόλμησαν να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα αυτά ως στριμωξίδι – εμείς ως γνήσιοι απόγονοι αποτείνουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς και ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για την καταστροφή αυτή του 1922.
Ως νέα γενιά οφείλουμε να μην ξεχάσουμε αλλά και να διαδώσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Ο πόνος και οι θυσίες τους να αγγίξουν την καρδιά και την ψυχή μας, δείχνοντας μας ένα μόνο πράγμα…ο Έλληνας όσες δυσκολίες και αν περάσει πάντα βρίσκει δύναμη να σηκώσει το κεφάλι και να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του.
Για εμάς τους Έλληνες, όσο χρόνια και αν περάσουν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, δεν θα θεωρήσουμε ποτέ αυτή τη γη χαμένη. Για εμάς είναι μια πατρίδα σκλαβωμένη στην οποία κάποια μέρα η γαλανόλευκη θα κυματίζει ξανά.

Με τιμή,
Νίκος Μακρίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Κεντρικής Μακεδονίας/ Ν. Πιερίας