Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το 2020 ξεκινάει για τους Νέους Αγρότες στις 6 Σεπ 2012 στο Ελατοχώρι


Στο Ελατοχώρι Πιερίας, που θα ξεκινήσει το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών την Πέμπτη, 6 Σεπ 2012, οι Νέοι Αγρότες, αφού καταγράψουν τον πραγματικό δυναμισμό των Νέων Αγροτών επί τρεις ημέρες, την Κυριακή, 9 Σεπ 2012, από 10.00, θα μοιρασθούν τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020.
Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Η πρωτοβουλία της ΠΕΝΑ ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της έντονης κινητικότητας που παρουσίασε η ΠΕΝΑ το 2011, με 182 περίπου εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα (και 131 δραστηριότητες το 2012), από την οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη, όπως την είχε καταγράψει ο ΔΡ Φ. Βακάκης σε επιστολή του πριν ένα χρόνο προς την ΠΕΝΑ, για την συμβολή προς μια κάποια Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα.
Η πρώτη συνάντηση της ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκ 2012 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δεύτερη δημόσια εκδήλωση έγινε μέσα στην Agrotica (Θεσσαλονίκη, 4 Φεβ 2012) με εισηγητή τον Δρ. Φώτη Βακάκη και ακολούθησαν πολλές κατά τόπους συναντήσεις-συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Το Παράρτημα Κεν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ επεξεργάσθηκε λεπτομερώς το πλαίσιο της ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 και διαμόρφωσε επίσημες θέσεις και προτάσεις που παρουσίασε για πρώτη φορά στις 4 Σεπ 2012, στο ΓΕΩΤΕΕ, στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Αθανάσιος Σαρρόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, και θα το παρουσιάσει και αναλυτικά στο 19οΠανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι την Κυριακή, 9 Σεπ 2012, στις 10.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το ΓΕΩΤΕΕ (Κεν. Μακεδονίας), ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας-Θράκης και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προετοίμασαν το πλαίσιο της ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 σε  προτάσεις-κεφάλαια, που είναι: Γεωργικές εφαρμογές, Γεωργικοί σύμβουλοι, Αγροτική Εκπαίδευση, Αγροτική Έρευνα, Εμπορία αγροτικών προϊόντων, Συλλογικές δράσεις στην αγροτική οικονομία, Ηλικιακή ανανέωση αγροτικού κόσμου, Επιμελητήρια και για τους αγρότεςΑυτάρκεια της ελληνικής κτηνοτροφίαςΔασοπονία, Επαγγελματική αλιεία-Υδατοκαλλιέργειες,Αναδόμηση-αναβάθμιση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτ & Τροφίμων,Γεωργική γηΑρδευτικό νερό και Χρηματοπιστωτική υποστήριξη.
Η κρίση που ζει η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά μόνο με την ανάπτυξη. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει μία από τις «ατμομηχανές» της ανάπτυξης που θα βγάλει την πατρίδα μας από την ύφεση, με συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους αναπτυξιακούς τομείς,
Ο πλούτος των φυσικών πόρων, η βιοποικιλότητα, η καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών για την παραγωγή ευρέως φάσματος ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, το ανθρώπινο δυναμικό και ο πολιτισμός που είναι ζυμωμένος με τον τόπο, αποτελούν το πολυτιμότερο, αλλά αναξιοποίητο μέχρι σήμερα, κεφάλαιο της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ η αύξηση της αξίας του «προϊόντος» της ελληνικής γεωργίας κατά 1%, μπορεί να προσδώσει πολλαπλασιαστική αύξηση στο συνολικό ΑΕΠ κατά 5%. Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή πορείας και η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποκτήσει μόνιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, μόνο αν αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού χώρου σύμφωνα με τις προτάσεις των Ελλήνων γεωτεχνικών επιστημόνων και αγροτών.
Την Κυριακή, 9 Σεπ 2012, με ελεύθερη είσοδο, από 10.00 έως 13.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο, μπορούν όλοι, να παρακολουθήσουν την ημερίδα για το μέλλον του Αγροτικού κόσμου με ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο κ. Α. Σαρρόπουλος (ΓΕΩΤΕΕ Κεν. Μακεδονίας), ο Δρ Φ. Βακάκης (ΒΑΚΑΚΗΣ & Συνεργάτες), ο Δρ Τ. Χανιώτης (Ευρ. Επιτροπή), ο Δρ Α. Θεοχαρόπουλος (ΕΓ Κοινοτικών Πόρων), ο καθ Γ. Παπαστάμκος (Ευρωβουλευτής) και άλλοι.
Το φετινό 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών είναι αφιερωμένο στους καινοτόμους, αποτελεσματικούς και πραγματικούς επαγγελματίες Νέους Αγρότες, οι οποίοι πετυχαίνουν να ξεκινήσουν την δικιά τους επιχειρηματική δράση, να δημιουργήσουν οικογένεια, να σταθεροποιήσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση και να καταφέρουν να ζήσουν την οικογένειά τους.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι το ποιο δραστήριο κομμάτι του αγροτικού κόσμου και το ποιο ελπιδοφόρο. Μέσα σε μια γενικευμένη μιζέρια και κακομοιριά οι νοικοκύρηδες Νέοι Αγρότες, οι οργανωμένοι στις Ενώσεις Νέων Αγροτών, προσπαθούν σε ένα αλλοτριωμένο και αλλοιωμένο κοινωνικό και οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον να διαμορφώσουν συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Η επιτυχής συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, τον επίσημο θεσμικό σύμβουλο του Ελληνικού κράτους, και τους επαγγελματίες του Συλλόγου Γεωπόνων Μακεδονίας Θράκης με τους επαγγελματίες Νέους Αγρότες της ΠΕΝΑ, είναι μια ελπιδοφόρα βάση για την δημιουργία καλύτερου μέλλοντος για όλους. Διότι όπως λέει και ο ποιητής: Δε φτάνει ήλιος μοναχά η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντός η γνώση (Κ. Παλαμάς). Και οι Νέοι Αγρότες προσθέτουν χρειάζεται και θέληση αλλά και ικανότητα φυσική και θεσμικό πλαίσιο.
Στην συνέντευξη μίλησαν για την ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 ο κ. Αθανάσιος Σαρρόπουλος (πρόεδρος παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ), ο κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης (πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Μακεδονίας Θράκης) και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών), ενώ παρέστη ο Γραμματέας του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάξιμος Πετρακάκης.