Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ 41ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ


Το 41ο Φεστιβάλ Ολύμπου—παρά την δεινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι—αποτέλεσε πηγή πολιτισμού και ανάτασης για τους Πιεριείς και τους επισκέπτες του όπως και εισπρακτική ανάσα για τους οργανωτές του.
Το θεατρικό προιόν, οι παραστάσεις αρχαίου θεάτρου συνολικά κρινόμενες ήταν υψηλού επιπέδου με στοιχεία τόσο κλασσικά (για παράδειγμα «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη) όσο και νεοτερικά (οι δουλειές των Γκραουζίνις και Κακλέα). Σημαντική κρίνεται επίσης η δυνατότητα που δόθηκε να παρουσιαστούν οι σκηνοθετικές επιλογές των μεγάλων «εθνικών» μας συγκροτημάτων όπως αυτές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ.
Οι μουσικές επιλογές του φετινού φεστιβάλ (Κάστρο Πλαταμώνα) θεωρούνται επίσης επιτυχημένες και συνέτειναν στην δημιουργία πια ενός μόνιμου κύκλου θεατών με σημαντικές συνέπειες στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του εγχειρήματος. Από την άλλη οι αρχαιολογικές ομιλίες σε Δίον και Πύδνα απέδειξαν πως δεν απευθύνονται μόνο σε ένα εξειδικευμένο κοινό αλλά αντίθετα η άκρως ικανοποιητική προσέλευση αποδεικνύει το ακούραστο ενδιαφέρον των πολιτών της Πιερίας για ουσιαστική αρχαιολογική και ιστορική ενημέρωση.
Η περυσινή λίαν επιτυχημένη εκκίνηση («Βάκχες» από το θέατρο Πήγασος) με σκοπό την αξιοποίηση του ιστορικού και μυθολογικού χώρου των Λειβήθρων συνεχίστηκε και φέτος με επιτυχία αποδεικνύοντας πως και πιο απρόσιτοι σχετικά χώροι προκαλούν το ενδιαφέρον των θεατών αρκεί να επιχειρείται με εντιμότητα και ορθό προγραμματισμό. Πολύ σπουδαία δουλειά έγινε ακόμα—όπως και τα τελευταία χρόνια—στην προσπάθεια να ενταχθούν στο Φεστιβάλ Ολύμπου ντόπιοι δημιουργοί και τοπικά σχήματα. Η εμπειρία δείχνει πως οι δυνάμεις του τόπου μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο αρκεί να υπάρχει σοβαρή οργάνωση και έγκαιρος σχεδιασμός.
Η θαυμάσια έκθεση έργων από τη Συλλογή Κωστάκη (μοναδική παγκοσμίως για τους ειδικούς του μοντερνισμού) μπορεί να μην έφερε χιλιάδες επισκέπτες (περίπου χίλιους έναντι δέκα χιλιάδων της έκθεσης για το Λούβρο πριν από δύο χρόνια) ωστόσο αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αξιοποίησης σπουδαίων μουσείων όπως αυτό του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Τέλος ο θεσμός της τιμώμενης χώρας (φέτος ήταν η Ρωσία) χρειάζεται περισσότερη και πιο έγκυρη προετοιμασία ενώ απαιτείται και ένα πιο ευέλικτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί οι χώροι που διαθέτει το Κέντρο Ψηφιδωτών.

Τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής:
 Καλλιτεχνικός Διευθυντής
 Κώστας Μυστακίδης
Μέλη
Χάρης Αμανατίδης
Νίκος      Γραίκος
Αντώνης Κάλφας
Θάνος Μπίντας
Τάσος Παπαναστασίου
Πλάτων Τασχουνίδης
Σάκης Τσιαμπέρας
Σπύρος Τσιλιγκιρίδης