Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Δεκτή με ευρύτατη συναίνεση η πρόταση νόμου για το «Πόθεν Έσχες»


-          Συνυπογράφεται από 75 Βουλευτές όλων των κομμάτων και ανεξάρτητους
-          Ζητείται πιο ουσιαστικός έλεγχος και δήμευση της περιουσίας που δεν δικαιολογείται.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρόταση που οδηγεί στην διαφάνεια του δημόσιου βίου».
Η πρόταση νόμου αφορά την αλλαγή του νόμου 3213/2003 για το «Πόθεν Έσχες» και πρόκειται για μια πρωτοβουλία του π. Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη η οποία συνυπογράφεται από 74 ακόμα Βουλευτές όλων των πτερύγων μεταξύ των οποίων και η κα Μίχου.
Οι βουλευτές καταθέτουν προτάσεις για σημαντικές αλλαγές στον έλεγχο των σχετικών δηλώσεων με βασικούς στόχους:
-          την εξεύρεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα και δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» και
-          την δήμευσή τους προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή την εβδομάδα θα γίνει η Β’ Ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή και στην συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης:

Ο νόμος 3213/2003 για το «Πόθεν Έσχες» έχει αποδειχθεί ανεπαρκής. «Κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωση «Πόθεν έσχες», τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων», όπως έχει τονισθεί επανειλημμένως εντός και εκτός Βουλής.
Πρέπει, λοιπόν, για λόγους πρόληψης αλλά και καταστολής να καταστεί δυνατή η διερεύνηση όχι μόνο του «Πόθεν» αλλά πρωτίστως του «έσχες». Γι’ αυτό πρέπει να θεσπιστούν εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά μέσα διακρίβωσης ώστε να αποθαρρύνεται η διολίσθηση στη διαφθορά.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ

Για πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 μέχρι σήμερα – καθώς και για τους στενούς τους συγγενείς – επιβάλλεται ο αναδρομικός έλεγχος του «έσχες» και του «πόθεν».
Στόχος είναι να περάσουμε από την ατεκμηρίωτη και την αναποτελεσματική γενικευμένη κατακραυγή – που εξυπηρετεί την υπεκφυγή των ενόχων – στην εξατομικευμένη ευθύνη, που εξασφαλίζει για όλους κάθαρση στο παρελθόν και «καθαρούς λογαριασμούς» στο μέλλον.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Από τις προτεινόμενες αλλαγές ιδιαίτερη σημασία έχουν:
-          η δήλωση παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν έχει, τυχόν, καταγραφεί στην δήλωση «Πόθεν Έσχες» καθώς και
-          οι ποινικές κυρώσεις για όσους συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Προς τούτο κάμπτεται οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο και δεν ισχύουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις εχεμύθειας ή εμπιστευτικότητας έναντι του οιουδήποτε υπόχρεου σε δήλωση «πόθεν έσχες».