Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Πρόταση Νόμου για αύξηση των κρατικών εσόδων με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ


-          Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Νιώτη και άλλων 70 Βουλευτών
-          Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την διασφάλιση απόδοσης του Φ.Π.Α., φορολογικά κίνητρα και κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Η πρόταση στηρίζεται στην επιστημονική μελέτη του ΚΕΠΕ, τη στήριξη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), τη συνδρομή ομογενών βουλευτών και Υπουργών, τον συντονισμό από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γρηγόρη Νιώτη και το σύνολο των συνυπογραφόντων βουλευτών.
Η Πρόταση Νόμου είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για την προώθηση κοινωνικά ισοδύναμων μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης αφού προβλέπει ίδιο μηχανισμό άντλησης πρόσθετων εσόδων, χωρίς επιβολή νέων φόρων, αντιθέτως δε με κίνητρα επιστροφής φόρου 5%.
Προσθέτως δε, στην παράγραφο 4 του άρθρου 4, προτείνουμε το 20% των πρόσθετων εσόδων από την αναμενόμενη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ να αποδίδεται σε κοινωνικές πολιτικές αντιστάθμισης απωλειών μισθών και συντάξεων κάτω του ορίου της φτώχειας, στήριξης των ανέργων, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τέλος, της στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων.
Η πρόταση νόμου προβλέπει κατάλληλα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως επίσης και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της απόδοσης του Φ.Π.Α. με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους από τον περιορισμό της μη απόδοσης του Φ.Π.Α..
Η Πρόταση Νόμου είναι πρωτότυπη και καινοτομική ως προς τα επιδιωκόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού για πρώτη φορά Σχέδιο Νόμου προτείνει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς νέους φόρους, και μάλιστα με μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ως κίνητρο μέσω της μείωσης φόρου ή της επιστροφής φόρου.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν θα λύσει το δημοσιονομικό του πρόβλημα με την διαρκή επιβολή νέων φόρων, αλλά με τη δραστική αντιμετώπιση του δομικού προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Κορυφαία θέση στη διαφυγή εσόδων καταλαμβάνει η υπεξαίρεση χρημάτων του δημοσίου από ΦΠΑ, ύψους περίπου 20 δις ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι, όσοι δεν τον καταβάλλουν, ιδιοποιούνται χρημάτων του δημοσίου, που τους έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες καταναλωτές και συναλλασσόμενοι.
Έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο στις Η.Π.Α. πιλοτικά επιτυγχάνουν την αύξηση των εσόδων από αντίστοιχο φόρο (sales tax), μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η εφαρμοστική μέθοδος, σε περίπτωση συναλλαγής μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, επιτρέπει τον άμεσο και ταυτόχρονο με την αγοροπωλησία ή την συναλλαγή διαχωρισμό του φόρου από το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων, σε ξεχωριστό λογαριασμό, από τον οποίο το κράτος εισπράττει ηλεκτρονικά και άμεσα το ποσοστό που του αναλογεί.

Ως αποτέλεσμα έχουμε:

α) την άμεση δυνατότητα του δημοσίου να εισπράξει ποσοστό των παρακρατηθέντων φόρων (ΦΠΑ)

β) την πλήρη διαφάνεια στην συναλλαγή, ώστε να αναμένουμε τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων, τόσο από την πηγή άμεσης φορολογίας εισοδήματος, όσο και από την αύξηση του ΦΠΑ, λόγω δραστικής μείωσης της φοροδιαφυγής. Δηλαδή, η ηλεκτρονική συναλλαγή θα δώσει άμεσα και ταυτόχρονα έσοδα από τον ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών μέσω χωριστών λογαριασμών, ενώ θα πολλαπλασιάσει τα συνολικά έσοδα, αφού καμία ηλεκτρονική συναλλαγή δεν μπορεί να διαφύγει, ώστε εκτός του αυξημένου  ΦΠΑ, να έχουμε και αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων.

Επειδή το ποσοστό των συναλλαγών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (cash card) είναι στην Ελλάδα πολύ μικρό (9%), είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν κίνητρα μείωσης του ΦΠΑ, όταν και μόνο η συναλλαγή θα γίνεται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος του ποσοστού των αντίστοιχων συναλλαγών σε ΗΠΑ & Ευρώπη είναι από 50 έως και 70%.