Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2012». Το υλικό της έκθεσης, σπάνια βιβλία, έντυπα και χάρτες, χρονολογείται από το 1492 έως το 1892, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί μέρος της συλλογής του Ευτύχιου Πέτρου Τσακπουνίδη και της συζύγου του.
Ο κ.Τσακπουνίδης, που συλλέγει ελληνικά βιβλία και έντυπα από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αγγλία, μένει μόνιμα στην Αθήνα. Ωστόσο, θέλησε να τιμήσει τον τόπο καταγωγής του, την Κατερίνη, και το Νέο Κεραμίδι Πιερίας και έτσι παραχώρησε μέρος της συλλογής του για την υλοποίηση της έκθεσης. Η μακροχρόνια ενασχόλησή του με το παλαιό βιβλίο ξεκίνησε ως αναζήτηση πηγή γνώσης και αγάπης για αυτό και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια προσπάθεια περισυλλογής και διάσωσης κάθε ελληνικού παλαιού έντυπου στο εξωτερικό. Κατά καιρούς τυπώνει περιορισμένα αντίγραφα κάποιων αξιόλογων εκδόσεων, τα οποία διαθέτει σε Πανεπιστήμια ή και Ερευνητικά Ιδρύματα, για να τους διευκολύνει στην έρευνα τους.
Οι εκπαιδευόμενοι και ο διευθυντής του ΣΔΕ Κατερίνης είχαμε την ευκαιρία Δευτέρα 19 Νοεμβρίου να απολαύσουμε πάνω από μια ώρα τον κ.Τσακπουνίδη να μας ξεναγεί στα εκθέματα, να περιγράφει την ιδιαιτερότητα του καθενός και να απαντά στην καταιγίδα των ερωτήσεών μας. Η ξενάγηση συνδυάστηκε με ιστορικά στοιχεία για τα πρώτα βήματα της τυπογραφίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Διαβάστηκαν από τον κ.Τσακπουνίδη αποσπάσματα από σπάνια βιβλία και ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους. Η εμπειρία ήταν μοναδική: τόσο ο χώρος όσο το υλικό, η έκδηλη αγάπη, ο ενθουσιασμός, ο ζήλος του οικοδεσπότη μας συνέβαλαν στο να αποχωρίσουμε ενθουσιασμένοι και προβληματισμένοι από την εκπαιδευτική επίσκεψη. Πόσες φορές άραγε η ανάγνωση ενός βιβλίου έχει επηρεάσει την ζωή μας, μας έχει κάνει να αναθεωρήσουμε απόψεις, να δούμε και άλλες πτυχές ενός προβλήματος, να αποκτήσουμε γνώσεις; Είμαστε στην εποχή που τη θέση του παραδοσιακού έντυπου βιβλίου παίρνει το «ηλεκτρονικό βιβλίο» και το ηλεκτρονικό χαρτί. Θα κοιτούν άραγε τα δικά μας βιβλία μας με την ίδια ευλάβεια και μετά από μισή χιλιετία οι απόγονοί μας;
Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Τσακπουνίδη, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Κεραμιδίου «Μακεδονία» και τον ΟΠΠΑΠ του Δήμου Κατερίνης για τη διοργάνωση της εξαιρετικής έκθεσης.