Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τι δείχνουν οι πρώτες μας ενδείξεις για τον φετινό Χειμώνα ;


ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ.
Σας έχουμε ενημερώσει κατά καιρούς με άρθρα μας, πως ο φετινός Χειμώνας θα έχει φυσιολογική πορεία κατά τα στοιχεία μας και τις στατιστικές μας αναλύσεις. Όταν εννοούμε φυσιολογική πορεία, εννοούμε πως δεν θα έχουμε ούτε πάρα πολύ κρύο με πάρα πολλά χιόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και υψηλές για τον Χειμώνα θερμοκρασίες με λίγες βροχές και λίγα χιόνια.
Η γνώμη μας σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για τον φετινό Χειμώνα και το πως θα κυλίσει…
Πιστεύουμε παρατηρώντας συνεχώς την κίνηση των συστημάτων και των αέριων μαζών στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, πως η φετινή ροή των συστημάτων, ευνοεί έναν χειμώνα με κάποιους καλούς χιονιάδες ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας, αλλά και κατά διαστήματα καταβάσεις ψύχους από την περιοχή της βορειοανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Αυτό το θεωρούμε φυσιολογικό, με βάση παλαιότερες χρονιές κατά τις οποίες είχαν καταγραφεί ανάλογες συνθήκες για την Ευρώπη γενικότερα.
Μετά το 2007, η κίνηση των συστημάτων και των αερίων μαζών δεν ευνοούσε για αρκετούς γεωφυσικούς λόγους, που για να σας τους εξηγήσουμε θα χρειαζόντουσαν αρκετές παράγραφοι, την δημιουργία ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή της βορειοανατολικής Ευρώπης, από την οποία η χώρα μας, δεχόταν τις περισσότερες στατιστικά προγενέστερες χρονιές, αρκετό κρύο και φυσιολογικούς Χειμώνες.
Από το 2007 ως και το 2010, ο Χειμώνας δεν ήταν φυσιολογικός για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφορες αναφορές αλλά και παρατηρήσεις από στοιχεία των μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η έλλειψη αξιόλογων χιονοπτώσεων από το 2007 ως και το 2010 στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου για αρκετά χρόνια πριν το 2007, έβλεπαν τουλάχιστον 1 φορά χιονοπτώσεις με αξιόλογες χιονοστρώσεις. Έκτοτε η κίνηση των συστημάτων και των ανέμων άλλαξε με αποτέλεσμα να μην ευνοεί τις παραπάνω συνθήκες για τις 2 αυτές πόλεις, αλλά και για άλλες Ελληνικές πόλεις συνηθισμένες στο χιόνι.
Πέρυσι το 2011, είχαμε την απουσία χιονιού από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ στην δυτική Ευρώπη ο Χειμώνας δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου, έχοντας ελάχιστες βροχές και λίγα χιόνια στα πολύ ορεινά τμήματα. Αντίθετα ο Χειμώνας ήταν βαρύς για περισσότερο από 3 μήνες στην ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας, με διάρκεια κρύου που για τα δεδομένα των τελευταίων ετών ήταν κάτι το πρωτότυπο για την περιοχή των Βαλκανίων. Μάλιστα, αρκετές ήταν οι φορές που η πόλη της Θεσσαλονίκης μετά από 3 χρόνια, είδε πολλές μέρες μέσα στον Χειμώνα χιονοπτώσεις, οι οποίες θα λέγαμε ότι ήταν αξιόλογες σε σχέση με τα προηγούμενα 3 χρόνια.
Οι παρατηρήσεις που κάναμε σε σχέση με το κλίμα που έχει η χώρα μας…
Τέλος, να τονίσουμε πως το κλίμα της χώρας μας περιγράφεται ως Μεσογειακό, καθώς έχουμε ξηρά καλοκαίρια με ελάχιστες βροχές, αλλά και κρύους χειμώνες με αρκετά φαινόμενα. Φέτος είχαμε μία Άνοιξη με φυσιολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες, ένα Καλοκαίρι το οποίο ήταν αρκετά ζεστό χωρίς πολλά φαινόμενα κυρίως για την νότια Ελλάδα, ενώ φέτος το Φθινόπωρο, παρουσίασε φυσιολογικές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές κυρίως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Τώρα απομένει να έρθει ο Χειμώνας, που τον περιμένουμε να έχει κατά διαστήματα κρύο και χιονιάδες ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, για να δούμε αν επαληθευτούν έστω κάποια από τα στοιχεία που αναλύσαμε και θα συνεχίσουμε να αναλύουμε για να σας ενημερώνουμε συνεχώς.
http://greek-weather.org/