Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κατερίνη: Ημερίδα για την «Ενδοσχολική Βία»


Εκπροσωπώντας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης ο διευθυντής του Αθ. Παπαγεωργίου και οι εκπαιδευτικοί Α. Καραθοδώρου και Ι. Πλιάκας παρακολούθησαν την Τετάρτη 21-11-2012 την Ημερίδα με τίτλο “Ενδοσχολική βία”, που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας. Κατά τη διάρκειά της ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ.Ι.Καζταρίδης αναφέρθηκε στο ρόλο ενός νέου θεσμού του φορέα, του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (Σ.Σ.Ν.), ο κ.Χ.Κουτσιμάνης με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κονταριώτισσας παρουσίασε την οπτική των γονέων, ο υπεύθυνος του Σ.Σ.Ν. Πιερίας κ.Αθ.Χαρίσης τις διαστάσεις της ενδοσχολικής βίας και η ψυχολόγος Ε. Ρίντου το φαινόμενο/πρόβλημα του ενδοσχολικού εκφοβισμού (Bullying).
Για τον έλεγχο και την αποκλιμάκωση κάθε μορφής καθημερινής ενδοσχολικής βίας απαιτείται παιδεία και ευαισθητοποίηση, που ξεκινούν από την οικογένεια, το σχολείο και οφείλουν να διαρκούν καθόλη τη ζωή του ανθρώπου, επομένως πρόκειται για ευθύνη που άμεσα ή έμμεσα βαρύνει όλους μας. Επίσης, επιβάλλεται η ενημέρωση από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνιολόγους αλλά και η εμπλοκή των τοπικών φορέων και των εκπαιδευτικών θεσμών για την ενίσχυση της κοινωνικής φιλαλληλίας μέσα από την πνευματική ανεκτικότητα και το έμπρακτο σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό. Γι’ αυτό, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης – με τους εκπαιδευτές, τα στελέχη και τους ενήλικες εκπαιδευόμενούς του ως φορείς πολλαπλών και διαφορετικών ρόλων, κουλτούρας κι αξιακών συστημάτων  – προσπαθεί σταθερά και με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή, τους κ.Χαρίση, Παπαϊωάννου, Ζιωγάνα, και στους εισηγητές για την επιτυχία της Ημερίδας αλλά και τη δέσμευσή τους για περαιτέρω δραστηριότητες, διάλογο και ευαισθητοποίηση με στόχο «…την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα σχολεία της τυπικής και της δια βίου εκπαίδευσης».