Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ


Συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη στο Νομό Πιερίας», με τη διευθέτηση λεπτομερειών που αφορούν στο πρακτικό σκέλος να αποτελούν τον τελευταίο κρίκο μιας πολύμηνης, αλλά ουσιαστικής διαδικασίας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων θα κοσμήσουν με την παρουσία τους το τριήμερο συνέδριο μεταλαμπαδεύοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με έναν και μοναδικό σκοπό: την ανάπτυξη της Πιερίας.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, πρώτης μέρας του συνεδρίου, στο βήμα θα ανέβει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος θα κάνει και την εναρκτήρια ομιλία, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα χαιρετήσει ο Γ.Γ. της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Αμοιρίδης. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των βουλευτών του νομού, κ.κ. Κώστα ΚουκοδήμουΓιώργου ΚωνσταντόπουλουΔημήτρη Χριστογιάννη και Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Πιερίας. Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Η φυσιογνωμία του Ν. Πιερίας», θα παρουσιάσει τα δεδομένα που στοιχειοθετούν και καθορίζουν το χαρακτήρα της Πιερίας του σήμερα. Το γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο κ. Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, Msc Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ανάπτυξη. Στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες στην οικονομία της Ελλάδας – Προγραμματισμός και υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στο Νομό» ο Καθηγητής Στρατηγικής ΟΔΕ και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Σουμπενιώτης θα παρουσιάσει τη θέση της Ελλάδας και της Β. Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση από τον κ. Νίκο Πόδα, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη στους επαγγελματικούς και άλλους φορείς της Πιερίας.

Τη σκυτάλη θα λάβουν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και οι τρεις δήμαρχοι του νομού, δηλαδή ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Πολύζος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την ανάπτυξη της Πιερίας. Συντονιστής της ενότητας είναι ο κ. Νίκος Χουσουρίδης, Επιχειρηματικός Σύμβουλος.

«Οι προκλήσεις της επόμενης 10ετίας» είναι ο τίτλος της δεύτερης ενότητας του Σαββάτου. Η ενότητα χωρίζεται σε τρεις υπο-ενότητες, οι οποίες είναι: α)Πρωτογενής τομέας – Νέες Πολιτικές Αγροτικής Ανάπτυξης, β) Πρωτογενής τομέας – Καλές επιχειρηματικές πρακτικές και γ) Τουρισμός – Πολιτισμός. Διακεκριμένοι επιστήμονες και έμπειροι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες πρόκειται να παρουσιάσουν και να αναλύσουν πολιτικές, δυνατότητες, παραδείγματα και προτάσεις αξιοποίησης της Πιερίας.

Εισηγητές της ενότητας είναι ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος («Νέες πολιτικές στον αγροτικό τομέα»), ο τ. ΕυρωβουλευτήςΙωάννης Γκλαβάκης («Δυνατότητες γεωργικής παραγωγής στην Πιερία – Δίκτυα Διανομής»), καθώς και ο γεωπόνος και τ. Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Απόστολος Γκόλιαρης («Εναλλακτικές καλλιέργειες: φαρμακευτικά και αρωματικά»). Επίσης εισηγήσεις θα γίνουν από την κα Χριστίνα Παπαϊωάννου, Υπ. Ποιοτικού Ελέγχου της Agritex A.E. («Επώνυμα αγροτικά προϊόντα: Η περίπτωση της τομάτας Lucia»), τον κ.Βασίλη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο συνεταιρισμού παραγωγών («Εναλλακτικές καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας»), την κα Μαρία Κατσακιώρη, Στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων («Η προστιθέμενη αξία του φυσικού πλούτου της Πιερίας»), τον πρ. Διευθυντή του ΕΟΤ Κωνσταντίνο Κατσιγιάννη, το Σύμβουλο Διαχείρισης Μαρινών Ζαχαρία Κιάφφα («Προοπτική Ανάπτυξης μέσω τουριστικών λιμένων») και εκπρόσωπο της εταιρείας Intercomm Foods («Στρατηγικές συμμαχίες για τυποποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων»).
Σημαντικές θεωρούνται τέλος οι παρουσίες και οι εισηγήσεις στο συνέδριο του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη («Η Βόρεια Ελλάδα ως ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση») και του Brand Specialist Χρήστου Χέλμη («Η Πιερία ως προέλευση και προορισμός»). Συντονιστής των δύο πρώτων υπο-ενοτήτων είναι ο Δημήτρης Ντούρος, Πρ. Α.Σ. Ράχης Πιερίας «Άγιος Λουκάς» και της τρίτης υπο-ενότητας ο Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, πρ. Δ/ντης ΕΟΤ.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, την τιμητική τους έχουν το εμπόριο, η μεταποίηση και οι υποδομές με το γενικό τίτλο της ενότητας να είναι «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Το πρώτο μέρος αφορά στη «Εμπορία και Μεταποίηση», ενώ το δεύτερο στις «Υποδομές».

Εισηγήσεις θα γίνουν από τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Ε. Δημήτριο Λακασά («Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξαγωγών»), τον προϊστάμενο του Τμήματος Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Τριανταφύλλου («Καινοτόμες εφαρμογές στα logistics»), αλλά και διακεκριμένους επιχειρηματίες που θα καταθέσουν την προσωπική τους πορεία προς την επιτυχία, όπως ο Δρ. Παύλος Σκεντερίδης («Η περίπτωση της εταιρείας BIO-INSECTA»), ο κ. Θωμάς Βασσάρας («Η περίπτωση της εταιρείας GreeceFineFoods») και ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος («Η περίπτωση της εταιρείας INTELEN»). Το συντονισμό της υπο-ενότητας θα έχει ο Νικόλαος Βουλγαράκης, πρ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Τέλος, όσον αφορά στις υποδομές, εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) Μιχάλης Αδαμαντιάδης («Οφέλη λειτουργίας Εμπορευματικών Σταθμών»), ο πρ. Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο Δρ. Κων/νος Ζαπουνίδης, Στέλεχος της Πιερικής Αναπτυξιακής («Εξοικονόμηση ενέργειας – Σύγχρονη πρόκληση στην επιχειρηματικότητα»), καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νικόλαος Ουσουλτζόγλου («Προοπτική εκμετάλλευσης εμπορευματικού αερομεταφορέα»). Συντονίστρια της υπο-ενότητας είναι η κα Μπέτυ Παρτσαλίδου, Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας κάθε ενότητας ή υπο-ενότητας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις των συνέδρων και συζήτηση. Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ο κ. Δημήτριος Σουμπενιώτης θα παρουσιάσει τα αρχικά συμπεράσματα του συνεδρίου, ενώ τη λήξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου.