Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αναπτυξιακό Συνέδριο: Οι τρεις μέρες που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον της Πιερίας


Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την αυλαία έναρξης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη της Πιερίας», το οποίο θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η δημιουργία μιας ατζέντας δράσεων και προτάσεων, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και θα αποτελέσουν τη βάση, στην οποία θα στηριχθεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Πιερίας του αύριο.

Συν-αντίληψη: το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της Πιερίας
Ήδη, την προηγούμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου έδωσαν συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντική προσπάθεια, που εμπεριέχει και το στοιχείο του ρίσκου, αφού πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή όχι μόνο για την Πιερία, αλλά και όλη την Ελλάδα, που βιώνει καθημερινά τα ορατά αποτελέσματα της κρίσης.
Ο ίδιος κατά το παρελθόν έχει υπογραμμίσει πως πρόκειται για ένα συνέδριο ουσίας, ενώ έχει τονίσει τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Έχει επίσης επισημάνει πως τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το Συνέδριο πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, κάτι που, όπως υπογράμμισε για μια ακόμη φορά, εξαρτάται από τη βούληση των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων. Γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι εγωιστικές προσεγγίσεις ώστε όλοι να στηρίξουν το συνέδριο και να συμπορευτούν κάτω από την ομπρέλα της συν-αντίληψης. «Για να γίνουν θετικά βήματα, δεν αρκεί να λέμε ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος και πλούσιος. Εάν δεν μπορέσουμε να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας, τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Επιστημονικό Συντονισμό του Συνεδρίου έχει το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνδυασμό με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Παράρτημα Κατερίνης) και της Πιερικής Αναπτυξιακής. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε την επιστημονική ομάδα που συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, μεταξύ αυτών τον κ. Δημήτρη Σουμπενιώτη, καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον προϊστάμενό του ΤΕΙ Κατερίνης κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου, τη διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής κα Μπέττυ Παρτσαλίδου, το σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Νικόλαο Πόδα, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν και εργάστηκαν για το Συνέδριο.
Εισηγητές: Καταξιωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες
Οι εισηγητές του Αναπτυξιακού Συνεδρίου προέρχονται τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από τον κόσμο του επιχειρείν. Μάλιστα οι περισσότεροι επιχειρηματίες που θα καταθέσουν τις προσωπικές ιστορίες επιτυχίας τους αντιπροσωπεύουν πρωτοπόρες και καινοτόμες επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, που κατάφεραν αυτό που σήμερα μοιάζει ακατόρθωτο: να εφαρμόσουν πρακτικές που τους οδήγησαν στην ανάπτυξη και την κερδοφορία. Μερικοί από αυτούς τους επιχειρηματίες είναι: ο κ. Δημήτρης ΛακασάςΠρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. («Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξαγωγών»), ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος συνεταιρισμού παραγωγών («Εναλλακτικές καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας»), η κα Χριστίνα Παπαϊωάννου, Υπ. Ποιοτικού Ελέγχου της Agritex A.E. («Επώνυμα αγροτικά προϊόντα: Η περίπτωση της τομάτας Lucia»), ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Επιχειρηματίας («Η περίπτωση της εταιρείας INTELEN»), ο κ. Ελευθέριος Σαϊτης, Επιχειρηματίας της Κρόνος Α.Ε. («Στρατηγικές συμμαχίες για τυποποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων»), ο Δρ. Παύλος Σκεντερίδης, Επιχειρηματίας («Η περίπτωση της εταιρείας BIO-INSECTA»), ο κ. Θωμάς Βασσάρας, Επιχειρηματίας («Η περίπτωση της εταιρείας GreeceFineFoods»), καθώς και ο BrandSpecialist κ. Χρήστος Χέλμης.

Παρών στο συνέδριο και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη στήριξή του προς τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Πιερίας. Τον πολιτικό κόσμο θα εκπροσωπήσουν οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αναστάσιος Τασιούλας και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Αστέριος Φαρμάκης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εκπροσωπήσει ως εισηγητής ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος («Νέες Πολιτικές στον Αγροτικό Τομέα»), ενώ τη δική του πρόταση θα καταθέσει ο τ. Ευρωβουλευτής Ιωάννης Γκλαβάκης («Δυνατότητες γεωργικής παραγωγής στην Πιερία – Δίκτυα Διανομής»).

Επιπλέον, μια ολόκληρη ενότητα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Πιερίας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν και τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη μεταξύ επαγγελματικών και άλλων φορέων της Πιερίας.

Τέλος, άξιοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας είναι ο γεωπόνος και τ. Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Απόστολος Γκόλιαρης («Εναλλακτικές καλλιέργειες: φαρμακευτικά και αρωματικά»), η καΜαρία Κατσακιώρη, Στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων, Υγροτόπων («Η προστιθέμενη αξία του φυσικού πλούτου της Πιερίας»), η κα Σοφία Χαροκόπου, Υπεύθυνη Τομέα Αξιοποίησης Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού («Η προστιθέμενη αξία του πολιτιστικού προϊόντος της Πιερίας»), ο κ. Κων/νος ΖαπουνίδηςΔρ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., ενώ την επιμελητηριακή κοινότητα θα εκπροσωπήσουν ο κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) («Οφέλη λειτουργίας Εμπορευματικών Σταθμών») και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νικόλαος Ουσουλτζόγλου («Προοπτική εκμετάλλευσης εμπορευματικού αερομεταφορέα»).

Η δομή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Το πρόγραμμα του συνεδρίου απαρτίζεται από τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες είναι:
1)   Χαρακτηριστικά και Ιδιαιτερότητες στην Οικονομία της Ελλάδας και της Πιερίας – Προγραμματισμός και Υλοποίηση Αναπτυξιακών Δράσεων στο Νομό
2)   Οι Προκλήσεις της Επόμενης Δεκαετίας
3)   Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
Η δεύτερη ενότητα (Οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας) χωρίζεται σε τρεις υπο-ενότητες, οι οποίες είναι: α) Πρωτογενής τομέας – Νέες Πολιτικές Αγροτικής Ανάπτυξης, β) Πρωτογενής τομέας – Καλές επιχειρηματικές πρακτικές και γ) Τουρισμός – Πολιτισμός. Επιπλέον, η τρίτη ενότητα (Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) χωρίζεται σε δύο υπο-ενότητες, οι οποίες είναι: α) Εμπορία και Μεταποίηση και β) Υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας κάθε ενότητας ή υπο-ενότητας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις των συνέδρων και συζήτηση. Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ο κ. Δημήτριος Σουμπενιώτης θα παρουσιάσει τα αρχικά συμπεράσματα του συνεδρίου, ενώ τη λήξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι Συντονιστές των Ενοτήτων

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο των συντονιστών του Συνεδρίου. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Θ. Ζαπουνίδη, MSc Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Γ. Χουσουρίδη, Ειδικό Σύμβουλο Επιμελητηρίου Πιερίας, Δημήτρη Ντούρο, Πρόεδρο Α.Σ. Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», Κωνσταντίνο Κατσιγιάννη, Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π. και τ. Γενικό Διευθυντή Ε.Ο.Τ., Δρ. Νικόλαο Βουλγαράκη, τ. Πρόεδρο Επιμελητηρίου Πιερίας, Χημικό Μηχανικό, καθώς και την κα Μπέττυ Α. Παρτσαλίδου, MSc Χωροταξίας και Περιφερειακής  Ανάπτυξης του Παν. Θεσσαλίας και Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Συνέδριο ουσίας και όχι βιτρίνας

Φιλοδοξία και επιδίωξη του Επιμελητηρίου Πιερίας, πέρα από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, είναι σε διάστημα δύο εβδομάδων να δημοσιοποιηθούν και τα οριστικά και επίσημα αποτελέσματα. Όπως σε προγενέστερο χρόνο έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου, «πρόκειται για ένα συνέδριο ουσίας και όχι βιτρίνας, φωτογραφιών και έκδοσης πρακτικώνΟι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν ούτε λάθη ούτε παραλείψεις. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό, να μάθουμε όλοι τι είναι η Πιερία και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξή της».