Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πιερία: Σύσταση σωματείου επιχειρηματιών του κλάδου φωτοβολταικών


Ειδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας και με αφορμή την εκφρασμένη δυσαρέσκεια μερίδας επιχειρηματιών για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα Δ.Σ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν περισσότεροι από πενήντα (50) επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 ( μέτρα του Ν. 4046/2012).
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έχοντας την επίσημη εικόνα από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Πιερία έχει τη στιγμή αυτή 214 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο και αποτελούν συνεπώς μια υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να εκφραστεί και θεσμικά. Επιπρόσθετα έκανε μια μικρή αναφορά στο τι ακριβώς συμβαίνει με τα προσφάτως ψηφισμένα μέτρα:
Κατά το Υπουργείο κρίθηκε σκόπιμη η επιβολή Έκτακτης Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Αυτή υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 01/07/2012 έως και 30/06/2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί εφεξής η σύνδεσή τους. Ανέρχεται μάλιστα:

-          Σε ποσοστό 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31/12/2011.
-          Σε ποσοστό 35% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 01/01/2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του Άρθρου 27Α του Ν. 3734/2009 όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
-          Σε ποσοστό 29% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 01/01/2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του Άρθρου 27Α του Ν. 3734/2009 όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 09 Αυγούστου 2012.

Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι επιβάλλεται μια οριζόντια έκτακτη εισφορά επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που λειτουργούν μέχρι σήμερα, δημιουργεί σημαντικά αρνητικά ζητήματα όσον αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δανείστηκαν τουλάχιστον για να καλύψουν το 75% της επένδυσης και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με επιτόκια που ξεπέρασαν το 10%. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των τιμολογίων από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ είναι πολύμηνες, ενώ η επιχείρηση καλείται να καταβάλλει τον ΦΠΑ και τον αντίστοιχο φόρο για χρήματα που δεν έχει εισπράξει. Με δεδομένα τα παραπάνω οι συγκεκριμένες επενδύσεις καθίστανται πλέον μη βιώσιμες.

Το Επιμελητήριο Πιερίας θα προχωρήσει, όπως ο Πρόεδρός του δεσμεύτηκε, στην υλοποίηση μιας εξειδικευμένης μελέτης που να παρουσιάζει πρακτικά και με σαφήνεια (μετρήσιμα δεδομένα) το ότι τα συγκεκριμένα ψηφισμένα μέτρα οδηγούν τους επιχειρηματίες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε αναγκαστική αναστολή δραστηριότητας. Μάλιστα το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε οποιοδήποτε εύλογο αίτημα διαμαρτυρίας προκύψει και με τη συνδρομή της εμπειρίας των επιχειρηματιών. Μπορεί, τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, κάποια πράγματα σε σχέση με τις μονάδες φωτοβολταϊκών να μην τέθηκαν στις σωστές βάσεις από την αρχή, αλλά αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι του ημεδαπού ή αλλοδαπού επενδυτή που υπέγραψε συμβάσεις βασισμένος στο ότι προχωρά σε μια σταθερή επένδυση μηδενικού ρίσκου.

Στη συνάντηση ακούστηκαν αρκετές και σοβαρές επιχειρηματολογημένες τοποθετήσεις από τους κυρίους Αστέριο Τόκα, Γιάννη Αδαμόπουλο, Γεώργιο Κωτούλη, Ευάγγελο Βαρζόπουλο, Αριστείδη Νίκα, Ευάγγελο Κήπου κ.α., οι οποίες τελικά κατέληξαν στη σύσταση προσωρινής διοικούσας επιτροπής προκειμένου άμεσα να δημιουργηθεί σωματείο από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο για να αντιμετωπιστούν εν τη γεννέσει τους οι δυσμενείς εξελίξεις. Στη συνέχεια στόχος με τη συνδρομή και του Επιμελητηρίου είναι η παρουσία στο αρμόδιο Υπουργείο και η διασύνδεση κάθε περιοχής σε μια πανελλαδική ομοσπονδία.