Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Την Κυριακή 8 Απριλίου καθαρίζουμε την παραλία Αλυκών Κίτρους


Την   Κυριακή, 8 Απριλίου, «ανασκουμπωνόμαστε» για να καθαρίσουμε την παραλία των Αλυκών Κίτρους, στο πλαίσιο της 2ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Την Κυριακή που πέρασε, δεκάδες εθελοντές από την περιοχή της Ημαθίας, αλλά και από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη ήρθαν στον πρώτο εθελοντικό καθαρισμό στις εκβολές του ποταμού Λουδία. Συγκεντρώσαμε περίπου 700 μεγάλες σακούλες με πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα και άλλα σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα στο παράκτιο κομμάτι Λουδία – Αλιάκμονα και κατορθώσαμε να αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής.
Καλούμε τους φίλους του Εθνικού Πάρκου, ιδιώτες, ομάδες και συλλογικότητες να συμμετέχουν και την ερχόμενη Κυριακή στον εθελοντικό καθαρισμό που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού. To ραντεβού είναι στις 10 το πρωί, στην είσοδο της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές.
Στην παραλία των Αλυκών Κίτρους ξεβράζονται από τη θάλασσα χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια, ενώ επίσης σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα δεκάδες βαρέλια που αποκολλώνται από τις μυδοκαλλιέργειες.
Η περιοχή των Αλυκών Κίτρους είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς τόσο η λιμνοθάλασσα, όσο και οι αμμοθίνες φιλοξενούν σπάνια και προστατευόμενα ζώα και φυτά. Η ευρύτερη περιοχή είναι παγκόσμιας σημασίας για την αναπαραγωγή του νεροχελίδονου, ενώ εδώ έχουν καταγραφεί από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη. Ειδικά το χειμώνα, η λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, χάρη στα εκατοντάδες φοινικόπτερα που ξεχειμωνιάζουν εκεί.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης www.axiosdelta.gr, ενώ ομάδες, φορείς και σύλλογοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 23108794811. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα είναι μαζί μας οι: Ναυταθλητικός Όμιλος Νέας Αγαθούπολης, ΜΠΣ "Αλέξανδρος Υψηλάντης" Νέας Τραπεζούντας, Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Συλλογος Δίας, Εφορία Φωτογραφίας Κατερίνης "Ίριδα", Σύλλογος Δρομέων Κατερίνης Ζευς, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας «Ζεύς», Εθελοντική Δράση Ν. Πιερίας, Οικολογική ομάδα Κατερίνης "Μητέρα Γη", Εταιρεία Ανθρώπων και Φύσεως Έργα.