Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Δεκάδες εθελοντές καθάρισαν τις Αλυκές Κίτρους



Περισσότεροι από διακόσιοι εθελοντές από διάφορες περιοχές της Πιερίας βρέθηκαν χθες, Κυριακή, στις Αλυκές Κίτρους, στο πλαίσιο του εθελοντικού καθαρισμού που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Οικογενειακής Υποστήριξης (ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ) Πύδνας – Κολινδρού.
Οι εθελοντές δούλεψαν με πολύ ενθουσιασμό και κατόρθωσαν να απομακρύνουν από την παραλία περισσότερες από πεντακόσιες μεγάλες σακούλες με σκουπίδια, σε μήκος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου. Πρόκειται κυρίως για σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα (πλαστικές συσκευασίες και γυάλινα μπουκάλια), ενώ, όπως διαπίστωσαν οι εθελοντές, πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά διχτάκια που χρησιμοποιούνται στις μυδοκαλλιέργειες.
«Οι εθελοντές καθάρισαν σήμερα την παραλία, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνει καθαρή, στο μέτρο του δυνατού. Για το λόγο αυτό καλούμε τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και τους μυδοκαλλιεργητές, να συμβάλουν σε αυτό το σκοπό. Ειδικά η συνεργασία των μυδοκαλλιεργητών είναι απαραίτητη, καθώς μεγάλο μέρος της ρύπανσης της περιοχής προκαλείται από αυτή τη δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε και τα εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια που ξεβράζονται  κάθε χρόνο στις παραλίες της Πιερίας. Μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή ο Δήμος περισυνέλεξε την προηγούμενη εβδομάδα και έστειλε στην ανακύκλωση 180 βαρέλια», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν μεμονωμένες παρέες και οικογένειες, αλλά και σύλλογοι και ομάδες της Κατερίνης και των γειτονικών οικισμών και πιο συγκεκριμένα οι:  Ναυταθλητικός Όμιλος Νέας Αγαθούπολης, ΜΠΣ "Αλέξανδρος Υψηλάντης" Νέας Τραπεζούντας, Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Συλλογος Δίας, Εφορία Φωτογραφίας Κατερίνης "Ίριδα", Σύλλογος Δρομέων Κατερίνης Ζευς, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας «Ζεύς», Εθελοντική Δράση Ν. Πιερίας, Οικολογική ομάδα Κατερίνης "Μητέρα Γη", Εταιρεία Ανθρώπων και Φύσεως Έργα, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνιών, Διογένης Κυνικός, εθελοντική ομάδα Μεθώνης «Κυψέλη», οι Τρίτωνες, ομάδας εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Κατερίνης, καθώς η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι εθελοντές της Μεθώνης, συνέχισαν τη δράση του καθαρισμού και στο λιμανάκι της Μεθώνης.
Στον εθελοντικό καθαρισμό συμμετείχαν οι αντιδήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού, Δημήτρης Σιανίδης και Παύλος Μεταλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ, Γιώργος Καλύβας.
Σημειώνεται ότι η περιοχή των Αλυκών Κίτρους είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς τόσο η λιμνοθάλασσα, όσο και οι αμμοθίνες φιλοξενούν σπάνια και προστατευόμενα ζώα και φυτά. Η ευρύτερη περιοχή είναι παγκόσμιας σημασίας για την αναπαραγωγή του νεροχελίδονου, ενώ εδώ έχουν καταγραφεί από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη. Ειδικά το χειμώνα, η λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, χάρη στα εκατοντάδες φοινικόπτερα που ξεχειμωνιάζουν εκεί.
Η φετινή εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου στις εκβολές του Λουδία, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Απριλίου στο Φράγμα της Έλλης, στον ποταμό Αξιό.