Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

"Ένα όραμα για την Ελλάδα, για όλους μας"


του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, Οικονομολόγου

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα της περασμένης εβδομάδας το 88% των πολιτών αισθάνεται απογοητευμένο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 70% κρίνει πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες. Απογοητευμένοι – και πολύ εύλογα – είναι όλοι σχεδόν οι Έλληνες. Εκτός από τους πλούσιους ή τους πολύ πλούσιους που έχουν εξασφαλίσει, με τις καταθέσεις τους, στο εξωτερικό κατά προτίμηση, όχι μόνο τη δική τους άνετη ζωή αλλά και τη ζωή των παιδιών και των εγγονών τους. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα. Έχει όμως ο υπόλοιπος λαός. Οι άνεργοι που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, οι διαβιούντες κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι…

Οι 9 στους 10 Έλληνες είναι απογοητευμένοι. Κι η απογοήτευση οδηγεί στην κατάθλιψη και  στην οργή. Κι αυτές με τη σειρά τους αν ξεπεράσουν κάποια όρια, μετατρέπονται εύκολα σε τυφλή βία, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις καταστροφές που θα προκαλέσει.

Οι εκλογές θα εκτονώσουν, προσωρινά, την απογοήτευση και την οργή. Θα αποτελέσουν μια ασφαλιστική δικλείδα στην καταπιεσμένη ψυχολογία του λαού μας. Αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αναδείξουν κυβέρνηση που θα δρομολογήσει την πορεία εξόδου από την κρίση και την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη, την ηρεμία, την δικαιοσύνη, την προκοπή.

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος – χωρίς παρωπίδες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υστεροβουλίες – ότι μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να δώσει μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σήμερα ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της χώρας. Έχει και τις ικανότητες και τη θέληση και το όραμα να υπηρετήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά τη χώρα και το λαό, να ξαναδώσει στην πατρίδα μας αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, υπερηφάνεια. Ξέρει καλά ότι για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, στο οποίο βουλιάζει όλο και βαθύτερα, πρέπει να το αποφασίσει ο λαός. Και να πεισθεί να αγωνιστεί για μια πατρίδα που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το όραμα του ο Αντώνης Σαμαράς το παρουσίασε πέρσι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λέγοντας συγκεκριμένα: «Το όνειρο μου έχει να κάνει με την Ελευθερία μας. Το 2021 θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του Έθνους και της καρδιάς μας. το ’21 που τότε ύψωσε την μικρή Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού. Με ρωτάτε λοιπόν, για το όνειρό μου. Απαντώ: Θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, οι πολίτες της ίδιας αυτής Πατρίδας, θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, αυτόν τον τόπο που άφησαν κληρονομιά οι γονείς μας κι οι δικοί τους γονείς, θα επιτρέψουμε, να γιορτάσει τα 200 χρόνια Λευτεριάς της η Ελλάδα οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας απαντώ: Ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Ένα καινούριο ξεκίνημα για την Αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας: Για επανεκκίνηση της Οικονομίας μας και της Ψυχολογίας της Κοινωνίας, ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τους περιμένει… Να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας! Να ξαναστήσουμε την Ελλάδα όρθια, ανταγωνιστική, ισχυρή και υπερήφανη…»

Αυτό το όραμα εμένα προσωπικά και ως Έλληνα και ως νέο άνθρωπο με εκφράζει απόλυτα. Και θα αγωνιστώ γι’ αυτό με όλες μου τις δυνάμεις. Πιστεύω δε ότι είναι ένα όμορφο και εφικτό όραμα. Ένα όραμα που θα το αγκαλιάσει, θα το ενστερνισθεί και θα παλέψει γι’ αυτό μεγάλο τμήμα του λαού μας.
Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος 
Οικονομολόγος