Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ


Κοινός Στόχος η ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων
Ø  Θετικά κρίθηκε η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της εξωστρέφειας
Ø  Πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις
Ø  Η αποστολή ξεναγήθηκε σε σημαντικά τουριστικά θέλγητρα της Πιερίας
                         


Το διπλωματικό σώμα της Ν. Αφρικής στην Ελλάδα υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα το Επιμελητήριο Πιερίας την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Απριλίου. Επικεφαλής της επίσκεψης στην Πιερία ήταν ο ίδιος ο Πρέσβης της Ν. Αφρικής κ. Sr. Makgetla, ο οποίος ανταποκρίθηκε κάλεσμα του Επιμελητηρίου Πιερίας τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε μια τέτοιου είδους πρόσκληση. Μια τέτοια δράση δεν έχει επαναληφθεί σε πόλη της περιφέρειας. Συγχαίρουμε το Επιμελητήριο Πιερίας για την πρωτοβουλία, η οποία έδωσε την ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και από κοινού να εξετάσουν τις προοπτικές επιχειρηματικών συνεργασιών». Την αποστολή, επίσης, συνόδευαν ο επίτιμος Πρόξενος Ν. Αφρικής στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλης Τακάς, ο σύμβουλος της Πρεσβείας Ν. Αφρικής κ. J. Oberholzer και ο υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας κ. Αντώνης Μαυρίδης.
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής υποδέχθηκαν τη διπλωματική αποστολή της Ν. Αφρικής το μεσημέρι της Τρίτης. Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας δόθηκε συνέντευξη τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ στις 6μ.μ. ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου. Πλήθος επιχειρηματικού κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη φιλικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
«Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για το επιχειρείν»

Το διπλωματικό σώμα καλωσόρισε στην κεντρική εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή που η Πρεσβεία της Ν. Αφρικής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Πιερίας και σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη φιλικών και εμπορικών σχέσεων. Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για το επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Πιερίας ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους ξένων κρατών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που υποδεχόμαστε στον τόπο μας την Πρεσβεία της Ν. Αφρικής, μια χώρα που ο ρυθμός ανάπτυξής της καταγράφεται στο 3%. Είναι αρκετοί οι τομείς στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συναλλαγών με κυρίαρχους αυτούς των τροφίμων – ποτών, δομικών υλικών, χημικών – φαρμακευτικών προϊόντων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και η χαλυβουργία. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος για εισαγωγές – εξαγωγές μεταξύ των δύο πλευρών είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Προσκαλώ τους επιχειρηματίες του τόπου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία που τους δίνει σήμερα το Επιμελητήριο για ενημέρωση και επαφές με απώτερο στόχο την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τη Ν. Αφρική».

Sr Makgetla, Πρέσβης Ν. Αφρικής
«Βλέπουμε πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου»

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ν. Αφρικής κ. Sr Makgetla ευχαρίστησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας για την πρόσκληση και ανέφερε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Ν. Αφρικής είναι παντός καιρού». Σημείωσε ότι η Ν. Αφρική είναι μια νέα χώρα αφού ανακηρύχτηκε σε ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα μόλις πριν από 18 χρόνια. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που στήριξαν την εξέλιξη αυτή στη Ν. Αφρική ενώ αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του έλληνα δικηγόρου Γιώργου Μπίζου στην απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.
Αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα του, ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι « η Ν. Αφρική έχει 50 δισεκατομμύρια πληθυσμό, το ΑΕΠ φέτος είναι στο 3,5% και το 2013 προβλέπεται να φτάσει το 4,5%. Η συναλλαγματική δύναμη της χώρας αγγίζει τα 49 δις δολάρια και είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι οι τομείς της επικοινωνίας και των μεταφορών. Επίσης, η Ν. Αφρική θεωρείται από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Η Ν. Αφρική είναι η κινητήριος δύναμη της Αφρικής. Βλέπουμε πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και επιδιώκουμε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων. Άλλωστε στη Ν. Αφρική ζουν 50 χιλιάδες έλληνες οι οποίοι προσέφεραν  πολλά στην ανάπτυξη της χώρας».

Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτισαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και ο επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλης Τακάς. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Αφροδίτη Λέϊνα και ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Ο Υπεύθυνος του Επιχειρηματικού Τμήματος της Πρεσβείας κ. Αντώνης Μαυρίδης προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση της Ν. Αφρικής και απάντησε σε ερωτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Με το πέρας της εκδήλωσης οι δυο πλευρές αντάλλαξαν δώρα, ενώ στη συνέχεια οι επιχειρηματίες που δήλωσαν ενδιαφέρον πραγματοποίησαν  κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μαυρίδη και έλαβαν εξατομικευμένες συμβουλές.

Σημειώνεται, ότι την Τετάρτη η αποστολή της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής πραγματοποίησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου καθώς και στο Ναυτικό Μουσείο του Λιτοχώρου όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα τουριστικά θέλγητρα της Πιερίας. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου «η τουριστική ανάδειξη της Πιερίας είναι πρωταρχικός στόχος καθώς ο κύριος όγκος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πιερία απασχολείται στον τουρισμό».