Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Κ.Μαζαράκης-Αινιάν: Το ηθικό στρατευμένων και λαού το δημιουργούμε εμείς, ανεξαρτήτως κρίσης


Κατά τον αρχηγό στόλου Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, η υπόθεση του ηθικού των πληρωμάτων του πολεμικού ναυτικού και ευρύτερα των στρατευμένων καθώς και του λαού ως συνόλου, «είναι κάτι που το δημιουργούμε εμείς ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες». Στη δήλωση αυτή, μεταξύ άλλων, προέβη επισκεπτόμενος τον δήμο Δίου-Ολύμπου αλλά και το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ – ΑΙΝΙΑΝ
Η δήλωση του κ. Μαζαράκη έγινε περί το τέλος της επίσκεψής του στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου και προήλθε ύστερα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το ηθικό αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του ελληνικού στόλου, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ολόκληρη η απάντηση – δήλωση του αρχηγού στόλου έχει ως εξής:
«Διαχρονικά όταν ανοίγουμε τις εφημερίδες, θα δούμε ότι πάντα η Ελλάδα ήταν σε κρίση. Όποια εφημερίδα κι αν ανοίξουμε, οποιασδήποτε εποχής, από το 1824 και μετά, θα δούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση.
Η υπόθεση του ηθικού των πληρωμάτων του ελληνικού στόλου αλλά, εκτιμώ, και του λαού ως συνόλου, είναι κάτι που το δημιουργούμε εμείς ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.
Η κοινωνική συνοχή είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε, η αγάπη προς τους αδύναμους -έστω κι αν δεν μπορούμε να τους δώσουμε όλα αυτά που χρειάζονται- τουλάχιστον να αισθάνονται ότι έχουν την αμέριστη ψυχολογική μας υποστήριξη.
Αλλά κι εμείς όταν έχουμε προβλήματα, να έχουμε εμπιστοσύνη στον διπλανό μας, να προσπαθούμε με πολιτισμένο τρόπο να πείσουμε για τα δίκαια των οποιωνδήποτε αιτημάτων μας και, πάνω από όλα, να βάζουμε την επόμενη γενιά, δηλαδή την πατρίδα μας».
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Δ.Δίου-Ολύμπου, ο κ. Μαζαράκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ναυτικού μουσείου Νικόλαο Βλαχόπουλο, επισκέφθηκε αρχικά τον δήμαρχο κ. Παπαθανασίου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ελευθερίου.
Ο κ. δήμαρχος αφού καλωσόρισε τον αντιναύαρχο αναφέρθηκε στη ναυτική ιστορία του Λιτοχώρου και στην πλούσια δραστηριότητα των Λιτοχωρινών ναυτικών.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το Λιτόχωρο ξεκίνησε ο ναύαρχος Βότσης για να ανατινάξει την τούρκικη ναυαρχίδα, χρησιμοποιώντας δύο Λιτοχωρίτες ναυτικούς, τον Βλαχόπουλο και τον Κωφό, επειδή γνώριζαν που υπάρχουν αβαθή νερά στον Θερμαϊκό καθώς και πού υπάρχουν περάσματα.
Ο κ. Παπαθανασίου δώρισε στον κ. Μαζαράκη τον τόμο για τον Όλυμπο που περιέχει φωτογραφικό και άλλο υλικό εποχής της πρώτης ανάβασης στις κορυφές του Ολύμπου το 1913 από τον Ελβετό περιηγητή Μπουασονά.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Ακολούθησε επίσκεψη στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου με την παρουσία του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου. Ο αρχηγός στόλου έδειξε ικανοποιημένος από την επίσκεψη και γι αυτό απευθυνόμενος στη διοίκηση του μουσείου είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεισφέρει στην προσφορά κάποιων ναυτικών στοιχείων που λείπουν από εκεί, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν.
Φεύγοντας, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου: «Η επίσκεψη στο μουσείο συγκινητική, απόδειξη της πρωτοβουλίας άξιων ναυτικών που με την ίδρυση και αφιλοκερδή προσφορά τους εξασφαλίζουν το μέλλον της ναυτοσύνης της πατρίδας μας μέσα από την αναδρομή στην ιστορία μας. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν Π.Ν. Αρχηγός Στόλου».