Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΣΕΒΕ-ΔΕΘ Στενότερη συνεργασία των δύο φορέων προς όφελος της εξωστρέφειας


Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) υπέγραψαν, στο πλαίσιο συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ κ. Αναστάσιος Τζήκας.

Κύριος στόχος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο φορέων είναι η προώθηση και ανάπτυξη της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδίως των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας καθώς και της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της ΔΕΘ ιδίως στη Ν.Α. Ευρώπη μέσω της διοργάνωσης εκθεσιακών εκδηλώσεων ή επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό ή πρόσκλησης-συμμετοχής ξένων αγοραστών στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς συμφώνησαν να συνεργαστούν αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία τους σε θέματα εξωστρέφειας.

Ως κύριοι τομείς συνεργασίας των δύο φορέων συμφωνήθηκαν  οι εξής:

1.1. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, κατάρτιση και υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω των εκθεσιακών δράσεων της ΔΕΘ στο εξωτερικό
1.2. Κοινές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της ΔΕΘ και των υπηρεσιών της προς τις ελληνικές επιχειρήσεις
1.3. Αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΣΕΒΕ και ιδίως του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών εμπορευματικών αγαθών, διεθνούς εμπορίου και εξωστρέφειας γενικότερα, ιδίως μέσα από την εκπόνηση μελετών, ερευνών αγοράς και ερωτηματολογίων
1.4. Αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας της ΔΕΘ και ιδίως του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών που συμμετέχει η ΔΕΘ, το ΠΑ.ΜΑ, η Κ.Ε.Ε., το ΕΒΕΘ και το ΒΕΘ σε θέματα προβολής και προώθησης σε διεθνείς αγορές και εξωστρέφειας γενικότερα, ιδίως μέσα από την εκπόνηση μελετών, ερευνών αγοράς και ερωτηματολογίων
1.5. Διοργάνωση κοινών δράσεων εκπαίδευσης/κατάρτισης καθώς και εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, κ.λ.π.
1.6. Αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων (από κοινού σχεδιασμό, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων, κ.λ.π.)
1.7. Συμμετοχή του ΣΕΒΕ και των μελών του στις ομαδικές συμμετοχές σε εκθέσεις που η ΔΕΘ διοργανώνει στο εξωτερικό καθώς και στις περιφερειακές εκθέσεις της ΔΕΘ

Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Διοικήσεων και στελεχών των δύο φορέων θα ενισχυθεί περαιτέρω για την εξειδίκευση της συμφωνηθείσας συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος και κυρίως, ιδίως αυτή την περίοδο της ύφεσης, προς όφελος των εξωστρεφών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Συνάντηση εργασίας ΣΕΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιο Σώκο –
 Αναβάθμιση των συνοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας για την ταχεία διέλευση οχημάτων, εμπορευμάτων και ανθρώπων

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιο Σώκο. Κύριο θέμα της αποτέλεσε η ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης των πάσης φύσης υποδομών της χώρας μας στους συνοριακούς σταθμούς των βόρειων συνόρων και κυρίως των Ευζώνων και των Κήπων.

Ο κ. Σώκος ενημέρωσε τη Διοίκηση του ΣΕΒΕ για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων που οδήγησαν στη δημιουργία νέας εξόδου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και στην προγραμματική σύμβαση της Διοίκησης με το Δήμο Παιονίας με αντικείμενο την καθαριότητα του συνοριακού σταθμού. Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που δρομολογούνται για τη βελτίωση των υποδομών στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, με αξιοποίηση κοινοτικών χρηματοδοτικών μέσων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λακασάς εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΒΕ για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Γενικού Γραμματέα, αλλά επεσήμανε την απόλυτη και επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του τελωνείου Ευζώνων από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μην υπάρχουν οι πολύωρες καθυστερήσεις και αναμονές που παρατηρούνται σήμερα στη διακίνηση οχημάτων, εμπορευμάτων και ανθρώπων. Οι καθυστερήσεις αφορούν τη διέλευση ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων προς και από την πΓΔΜ ή μέσω αυτής προς χώρες της ΕΕ, ακόμη και με ευπαθή φορτία, σκοπιανών φορτηγών ιδίως με εμπορεύματα transit από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, φορτηγών άλλων τρίτων χωρών καθώς και την επιβατική κίνηση (πχ διέλευση μέσω Ελλάδας προς Τουρκία) και κυρίως τους τουρίστες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες (κυρίως πΓΔΜ και Σερβία), που είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι επίσης επιτακτική είναι η προμήθεια προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού (μηχάνημα XRay) που θα επιτρέψει τον ταχύ και ασφαλή έλεγχο διερχόμενων οχημάτων και τον εντοπισμό του λαθρεμπορίου και όχι μόνο.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν, προς όφελος της εξωστρέφειας, για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς που αποτελούν την πρώτη εικόνα της χώρας μας κατά την είσοδο ξένων σε αυτή, η οποία (εικόνα) είναι κατά κανόνα απογοητευτική σε σχέση με σταθμούς άλλων κοινοτικών αλλά και τρίτων γειτονικών χωρών. Η βελτίωση αυτή είναι επιτακτική και θα επιτρέψει την ταχύτερη διέλευση από τους συνοριακούς σταθμούς, που συνεπάγεται μικρότερο κόστος, ασφάλεια εμπορευμάτων και ανθρώπων, αξιοποίηση της γειτνίασης με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, αύξηση της ανταγωνιστικότητας.