Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2012 μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης προκειμένου να ενημερωθούν για το ρόλο και τις δράσεις του σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Η επίσκεψη των μαθητών, που παρακολουθούν το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης της Β΄ τάξης, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργώ τη δική μου μικρή επιχείρηση». Τους μαθητές, οι οποίοι συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς κα Πολυξένη Βουνίσιου, και κα Ελένη Κραγιοπούλου, καθώς και το διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ κ. Κύριλλο Τσερμπάκ, υποδέχθηκε και ενημέρωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Χουσουρίδης.
Η συγκεκριμένη δράση, που είναι ενταγμένη στο σχολικό πρόγραμμα και στο πνεύμα της ανοιχτής εκπαίδευσης, έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Ο απώτερος στόχος της είναι οι μαθητές, οι οποίοι εργάζονται σε ομάδες και επισκέπτονται επαγγελματικούς χώρους και φορείς, να έρθουν σε επαφή με την πραγματική οικονομία, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ξεφύγουν από τη στείρα γνώση και από τα απλά σενάρια που γίνονται σε θεωρητικό επίπεδο.
Ο Ειδικός Σύμβουλος μεταφέροντας τις θερμές ευχές του Προέδρου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, τόνισε πως το Επιμελητήριο υπήρξε ανέκαθεν ανοιχτό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόσθεσε μάλιστα πως ειδικά σήμερα είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση των μαθητών γύρω από το «επιχειρείν», που μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό εξόδου από την κρίση και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα αξιέπαινη την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. «Είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με το τι είναι το Επιμελητήριο και με τι ασχολείται», τόνισε, πληροφορώντας τους μαθητές πως το Επιμελητήριο είναι Ν.Π.Δ.Δ. και αριθμεί 11.110 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video και παρουσίαση γύρω από τις δράσεις του Επιμελητηρίου και να λάβουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει, όπως για παράδειγμα η υποδοχή και η φιλοξενία αποστολών από το εξωτερικό, πρέσβεων και προξένων στο πλαίσιο των προσπαθειών επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στη λειτουργία της Σχολής του Επιμελητηρίου Πιερίας και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια που προσφέρει στους επιχειρηματίες-μέλη του, καθώς και σε δράσεις όπως η τουριστική προβολήπου επηρεάζει αλυσιδωτά τις επιχειρήσεις. Μάλιστα έγινε ειδική αναφορά στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο και στους στόχους που επιδιώκει για την χάραξη της αναπτυξιακής ατζέντας της Πιερίας.
Ο κ. Χουσουρίδης ενημέρωσε επίσης του μαθητές για την κατάσταση του εργασιακού περιβάλλοντος όπως διαμορφώνεται σήμερα και όπως θα την αντιμετωπίσουν οι μαθητές αναζητώντας την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και τα κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης. Απαντώντας, ωστόσο, για τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πιερία έναντι άλλων περιοχών, οι μαθητές επεσήμαναν τη θάλασσα και τις ακτές, τον Όλυμπο και το συνδυασμό αυτών των δύο.
Η κρίση ωστόσο αποτελεί και ευκαιρία, επεσήμανε ο κ. Χουσουρίδης, παρουσιάζοντας λύσεις και διεξόδους απ’ αυτή, όπως μέσω της καινοτομίας και της διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση. Σημείωσε, μάλιστα, πως επιθυμία της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι να παίξει έναν ισχυρό διαμεσολαβητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση φέρνοντας σε επαφή το ΕΠΑΛ και τους μαθητές του με Πιερικές επιχειρήσεις και πως κανείς δεν μπορεί να απολέσει τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, ο Ειδικός Σύμβουλος αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης, υπογραμμίζοντας πως η ενασχόληση με το επιχειρείν πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή ανάγκης. Έκανε, επίσης, αναφορά στα επαγγέλματα του μέλλοντος, τα οποία είναι περιζήτητα, τόσο στον Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ επεσήμανε και τη σημασία των κοινωνικών δικτύων (social media) για τις επιχειρήσεις.
Σε ένα «οικογενειακό κλίμα» με τους μαθητές και τη Δ/νση του σχολείου αναζητήθηκαν εκείνα τα σημεία που ξεχάσαμε ως Έλληνες και μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση, καθώς και οι αξίες που οι νέοι των 17-18 ετών πρέπει να υιοθετήσουν για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.