Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ;


Το χθες μας πληγώνει, το σήμερα μας απογοητεύει,
αλλά το αύριο πρέπει να μας ενώνει!

 Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να «αποκαταστήσει» το λατομείο της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. με τα «ακίνδυνα» βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH και η τελική - αναγκαστική αναδίπλωσή της υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.
 Για πρώτη φορά, οι πολίτες του Δήμου μας αντέδρασαν συλλογικά, οργανωμένα και δυναμικά. Για πρώτη φορά, έφεραν το δημοτικό συμβούλιο προ των πραγματικών ευθυνών του και οδήγησαν τη συντριπτική του πλεοιψηφία στο να ταχθεί υπέρ της ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης.
 Το ζήτημα της «αποκατάστασης» του λατομείου μονοπώλησε τους τελευταίους μήνες την πολιτική - διοικητική δραστηριότητα του Δήμου Δίου - Ολύμπου, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την πραγματική αποστολή του, που έγκειται  στην παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων  υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της τοπικής ανάπτυξης και τη θεμελίωση των δομών της σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης.  
 Παρόλα αυτά, δεν είναι πρωτόγνωρο για το Δήμο μας το γεγονός ότι αμφιλεγομένες καταστάσεις και προθέσεις αποπροσανατολίζουν τη διοίκησή του από τις πραγματικές ανάγκες και τα επιτακτικά προβλήματα της περιοχής μας.
 Βλέπετε, μέχρι σήμερα αναλωνόμασταν σε συζητήσεις περί «αποκατάστασης» με «ακίνδυνα» χημικά απόβλητα.
 Μέχρι σήμερα, επιλέγαμε να κάνουμε αναπλάσεις, έργα και κατασκευές αμφιβόλου  αισθητικής και αποτελέσματος.
Μέχρι σήμερα, αναρωτιόμασταν αν τα σχολεία θα έχουν φέτος θέρμανση και αν θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί.
 Μέχρι σήμερα, ασχολούμασταν με το αν ήταν σωστό ή λάθος που ο «Καλλικράτης» προέβλεπε αργία σε αιρετούς που έχουν ποινικές εκκρεμότητες και αν ήταν σωστό, ο αθωωμένος πλέον Δήμαρχος, να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από τον ίδιο νόμο αποζημίωσή του. 
 Μέχρι σήμερα, συζητούσαμε για το πώς να οργανώσουμε την αποκομιδή των σκουπιδιών και τον καθαρισμό των ακτών, καταφεύγοντας ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρίες που δεν πληρούσαν τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Μέχρι σήμερα, μας προβλημάτιζε αν υπό το βάρος των χρεών, των αυξημένων αρμοδιοτήτων του δήμου, των γενικότερων επιταγών των μνημονίων και της Τρόικα και του αναξιόπιστου κράτους που υποχρηματοδοτεί τους Ο.Τ.Α. θα πρέπει οι αιρετοί να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν στην τύχη του τον τόπο και τον λαό που τους εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.
 Σήμερα όμως,
πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις συζητήσεις αυτού του είδους!
 Σήμερα,
πρέπει να ασχοληθούμε με το στρατηγικό σχεδιασμό  ανάπτυξης της περιοχής, βασιζόμενοι στις δυνατότητές της και στα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας, υπό το πρίσμα μιας εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης τεχνοκρατών, το λεγόμενο business plan.
 Σήμερα,
πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα επιταχύνουμε τις δράσεις μας για να ολοκληρώθούν ζωτικής σημασίας έργα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, το αρδευτικό δίκτυο, ο βιολογικός καθαρισμός λυμάτων της νοτίου Πιερίας, ο περιμετρικός του Λιτοχώρου και η διαδημοτική συγκοινωνία.
 Σήμερα,
πρέπει να μελετήσουμε την εφαρμογή σύγχρονων ολοκληρωμένων πλάνων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και ανακύκλωσης για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
 Σήμερα,
πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να κάνουμε τα σχολεία μας ενεργειακά αυτόνομα.

 Σήμερα,
πρέπει να εξετάσουμε πώς ένας δήμος μπορεί να βρεθεί πιο κοντά στον πολίτη που πλήττεται από την κρίση, εφαρμόζοντας «καλές πρακτικές» άλλων δήμων - που πάρα τα δυσμενή οικονομικά τους, στηριζόμενοι στην κοινωνία των πολιτών, στην εκκλησία, στους εθελοντές, στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά - οργάνωσαν κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία και παντοπωλεία, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση πωλήσεων προϊόντων από παραγωγούς σε καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και απάλλαξαν τους πολύ φτωχούς δημότες τους από την καταβολή τελών ύδρευσης.
 Σήμερα,
πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορεί μια δημοτική αρχή να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον ελεύθερο επαγγελματία που λόγω της κρίσης τα βγάζει πέρα δύσκολα. Το πάγωμα στα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών, η μείωση των δημοτικών τελών,  οι διακανονισμοί είσπραξης σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα με «λουκέτο», η  πάταξη του λαθρεμπορίου και η αύξηση της διαφημιστικής προβολής του τόπου μας σε νέες τουριστικές αγορές μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν.
 Γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά , πως η οικονομική κατάσταση στο Δήμο Δίου – Ολύμπου είναι τραγική. Οι ανορθόδοξες πολιτικές, τα λάθη των εκάστοτε διοικούντων, ο  λαϊκισμός, η σπάταλη διαχείριση κονδυλίων και εσόδων, οι παραλήψεις προηγουμένων διοικήσεων και η κρατική υποχρηματοδότηση συσσώρευσαν δυσθεώρητα χρέη στο νέο Δήμο με αποτέλεσμα δίκαιως η τωρινή διοίκησή του να μιλά για «καμένη γη». Παρόλα αυτά, το να διχαζόμαστε για τα αυτονόητα και κλαίμε πάνω τις στάχτες δεν οδηγεί πουθενά!
 Σήμερα λοιπόν,
πρέπει να σταματήσουμε τις μεμψιμοιρίες και να αρχίσουμε την ουσιαστική δουλειά, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι το μόνο που θα καταφερουμε είναι να κάνουμε το αύριό μας ακόμη πιο δύσκολο.
Αστ. Β. Καρτσιώτης
Δημότης Δίου – Ολύμπου