Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Το Επιμελητήριο θα διερευνήσει τον αριθμό και τη νομιμότητα των αδειών στις λαϊκές αγορές


Με το θέμα των λαϊκών αγορών ασχολήθηκε εκτεταμένα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας, αφού όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, επανειλημμένα έχουν γίνει έντονα παράπονα από το στεγασμένο εμπόριο. Για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Πιερίας κ. Κων/νος Παπαδόπουλος. «Κάποιοι από τους πωλητές που εμπορεύονται ενδύματα, υποδήματα και πάσης φύσεως άλλα αντικείμενα είναι και μέλη του Επιμελητηρίου μας. Εμείς ωστόσο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στην υπερπληθώρα αδειών από τις οποίες κατακλύζονται οι λαϊκές αγορές και διερωτώμενος για τον τρόπο που αυτές δίνονται.
Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε πως οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι πολίτες να έρθουν κοντά και να έχουν εύκολη πρόσβαση στα αγροτικά προϊόντα. Αυτό όμως σήμερα έχει καταστρατηγηθεί, κυρίως επειδή ο αριθμός των πωλητών που εμπορεύονται άλλου είδους αντικείμενα έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Φτάσαμε στο σημείο η αναλογία να είναι πλέον 50-50», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τις λαϊκές αγορές αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Βαρδάκας. Σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, οι άδειες χορηγούνταν από τις εκάστοτε  Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι σχετικές θέσεις παραχωρούνταν ύστερα από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Και στις δύο περιπτώσεις έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη των οικείων Επιμελητηρίων, των Εμπορικών Συλλόγων και των Συλλόγων Μικροπωλητών. «Ο νόμος έδινε επαυξημένες αρμοδιότητες σε Επιμελητήρια και Εμπορικούς Συλλόγους, γιατί προφανώς γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα της αγοράς», διευκρίνισε ο κ. Βαρδάκας. Σήμερα, ωστόσο, ο ρόλος και των δύο έχει αποδυναμωθεί και η αποφασιστική εξουσία έχει περάσει σε Περιφερειακές Ενότητες και Δημοτικά Συμβούλια.

Θέτοντας τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως οι άδειες των λαϊκών αγορών θεωρούνται για 6 μήνες και ανανεώνονται ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. «Για να μη χάσουν τη θέση τους στη λαϊκή αγορά μετά την παρέλευση του εξαμήνου, οι παραγωγοί προμηθεύονται προϊόντα από την κεντρική λαχαναγορά και αυτό έχει γίνει πλέον μάστιγα. Η θέση μας είναι πως αυτές οι εμπορικές άδειες πρέπει να σταματήσουν, γιατί η λαϊκή έχει γιγαντωθεί και δεν είναι εύκολο ούτε να μεταφερθεί σε άλλο σημείο από το δήμο. Αν, όμως, δεν υπάρξει σχετικός νόμος, εμείς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε δυναμικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παίρνοντας το λόγο ο Επιμελητηριακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Τερζήςεπεσήμανε πως σήμερα και με το Ν. 4038/12 καταργούνται οι επιτροπές και γνωμοδοτούν τα Δημοτικά Συμβούλια προς το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος με τη σειρά του γνωμοδοτεί προς τον αρμόδιο Υπουργό, που είναι εκείνος που παίρνει την τελική απόφαση.

Κλείνοντας το θέμα ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαβεβαίωσε πως το Επιμελητήριο θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστώσει τον αριθμό και τη νομιμότητα των υπαρχουσών αδειών.