Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δεν καταργήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα – Ποιοι το δικαιούνται


Το σωματείο Επισιτισμού Πιερίας κάνει  γνωστό σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου   που έχουν εργαστεί σε Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Φαστ Φουντ, κ.λπ. ότι δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων για όσο διάστημα εργάστηκαν.
Αναλυτικά:
  1. Δεν καταργήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.
  2. Το Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι συνάδελφοι που εργάστηκαν έστω και για λίγες ημέρες το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31ηΔεκεμβρίου.
  3. Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με 25 ημερομίσθια για τους εργαζόμενους εργατοτεχνίτες που αμείβονται με ημερομίσθιο και ίσο με ένα μισθό για τους εργαζόμενους υπαλλήλους που αμείβονται με μισθό, εφόσον εργάζονται όλο το διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.
  4. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται όλο το διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου, αλλά εργάζονται για μικρότερο διάστημα, δικαιούνται αναλογία Δώρου Χριστουγέννων που είναι 2 ημερομίσθια αν είναι ημερομίσθιοι ή 2/25 του μισθού αν είναι μισθωτοί, για κάθε 19 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ εργασίας (συμπεριλαμβάνονται Σάββατα, Κυριακές, αργίες). Αν π.χ. εργαζόμενος ημερομίσθιος δούλεψε από 1ηΜαΐου μέχρι 30η Ιουνίου, δηλαδή 61 ημερολογιακές ημέρες, δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων 61:19×2=6,421 ημερομίσθια. Αν δούλεψε από 1η Μαΐου μέχρι 6η Νοεμβρίου, δηλαδή 190 ημερολογιακές ημέρες, θα δικαιούται 190:19×2=20 ημερομίσθια. Αν δούλεψε από 1η Μαΐου μέχρι 31ηΔεκεμβρίου, 238 ημερολογιακές ημέρες, δικαιούται ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή 25 ημερομίσθια.
  5. Θεωρούνται κανονικές ημέρες απασχόλησης για το Δώρο Χριστουγέννων οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες δεν υπήρξε επιδότηση από τον ασφαλιστικό οργανισμό, τα ΤΡΙΗΜΕΡΑ του Ι.Κ.Α., οι 17 εβδομάδες που δίνονται για τον τοκετό και το επιπλέον διάστημα όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από την πιθανή ημέρα τοκετού. Επίσης, υπολογίζονται οι υπερωρίες, το 75% των Κυριακών, των αργιών, το επίδομα άδειας κ.λπ. Υπόψη ότι για τις ημέρες ασθενείας που υπήρξε επιδότηση από το Ι.Κ.Α., το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί, αν δεν έχει ήδη δοθεί, από το Ι.Κ.Α.
  6. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου και ισχύει για τον εργοδοτη αυτόφωρο αν δεν το πληρώσει.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα και για έναν ειρηνικό, χαρούμενο, ευτυχισμένο και με λιγότερη ανεργία καινούργιο χρόνο.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικόλαος Κρεμέτης                            Πάτροκλος Τσιρογιάννης