Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Γραφείο αγροτικής ανάπτυξης για τους αγρότες στον Δ. Δίου-Ολύμπου


Γραφείο αγροτικής ανάπτυξης λειτουργεί, εδώ και μερικές εβδομάδες, στο παλιό δημαρχείο της Κονταριώτισσας Δ.Δίου-Ολύμπου.
Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης, Πέτρος Κιάφας, το γραφείο αυτό είναι στα πρώτα του βήματα. Τονίζει όμως ότι έχει γίνει η αρχή και συμπληρώνει ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε κάποια στιγμή να στελεχωθεί με εξειδικευμένα στελέχη προκειμένου να καταστεί, κάποια στιγμή, ένα δημοτικό αγροτικό κέντρο με ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα προς γεωργούς και κτηνοτρόφους πάνω σε ουσιαστικά ζητήματα που τους απασχολούν».
ΑΔΕΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
Προς το παρόν, το γραφείο ασχολείται με ενημέρωση και υποστήριξη εκείνων που πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας για τις 1.000 περίπου γεωτρήσεις που εκτιμάται ότι ήδη λειτουργούν σ’ ολόκληρο τον δήμο, είτε για νέες γεωτρήσεις.
Ήδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το γραφείο, δεκάδες αγρότες έχουν προσέλθει, έχουν ενημερωθεί και έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά.
Άλλωστε, στις 17 Δεκεμβρίου 2012 λήγει η ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων και όσοι έχουν λειτουργούσες γεωτρήσεις αλλά δεν έχουν προσέλθει προς τον σκοπό αυτό, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ.
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ.
Επίσης, όπως τονίζει ο αρμόδιος υπάλληλος του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης Δ.Δίου-Ολύμπου, Λευτέρης Κουτρουλός, όσοι θέλουν να αποφύγουν την έκδοση της άδειας θεωρώντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί από τη ΔΕΗ αφού πρόκειται για αγροτική ηλεκτροδότηση, οπότε δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τα πρόστιμα αλλά και να υποχρεωθούν να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας.
Επίσης, όσοι έχουν κοινή με άλλους γεώτρηση, θα πρέπει να αναφέρουν και τα ονόματα των άλλων ώστε η άδεια να εκδοθεί από κοινού στο όνομα όλων όσοι χρησιμοποιούν τη γεώτρηση. Η ύπαρξη περισσοτέρων του ενός αγρότη σχετικά με τη χρήση μιας γεώτρησης θα φανεί από τα υδρόμετρα, δηλαδή από την ποσότητα νερού που φαίνεται ότι καταναλώνει.
Στις περιπτώσεις αυτές η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες, αφού θα εμφανίζονται ότι πουλάνε το νερό σε άλλους και μάλιστα παράνομα.
Όπως σημειώνει ο κ. Κουτρουλός, οι αγρότες θα πρέπει επίσης να προσέχουν, επειδή κάποιοι πολίτες παρουσιάζονται ως ειδήμονες και διαδίδουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να εκδοθούν άδειες.
Στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μήπως οι αγρότες δώσουν μεν τα χρήματά τους αλλά δεν εξυπηρετηθούν με τον δέοντα τρόπο. Προσθέτει δε ότι υπάρχουν πολίτες που γνωρίζουν τις διαδικασίες και εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο, υπάρχουν όμως και άλλοι που παρουσιάζονται ως ειδήμονες, αλλά προκαλούν προβλήματα στην όλη διαδικασία ταλαιπωρώντας αγρότες.
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Όπως ανέφερε η Γεωργία Κουτρουλού (θα βοηθάει στο γραφείο για όχι μεγάλο διάστημα ακόμη), για την έκδοση αδειών γεωτρήσεων που ήδη υπάρχουν αλλά και για νέες γεωτρήσεις, πρέπει να κατατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά για την επιδότησή τους.
Από το γραφείο γίνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και η ετοιμασία των φακέλων που στη συνέχεια διαβιβάζονται στη διεύθυνση υδάτων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω υπηρεσία είναι αρμόδια, κατά τον νόμο, για να εκδίδει τις άδειες. «Εμείς ως γραφείο, ελέγχουμε τους φακέλους ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, κάνουμε τις εισηγήσεις και τα στέλνουμε στη διεύθυνση υδάτων», δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Κουτρουλού.
Το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης δήμου Δίου-Ολύμπου λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι ενώ όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, το τηλέφωνο είναι το 2351 351 017 ενώ το φαξ είναι το 2351 351 020.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΙΑΦΑΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Επίσης, το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης βοηθά με ουσιαστικό τρόπο οΔημοσθένης Κύρου, γεωλόγος, εξωτερικός συνεργάτης του δήμου. Όπως όμως επαναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, «πρόθεση του δήμου είναι να στελεχωθεί αυτό το γραφείο και με άλλα στελέχη, π.χ. με έναν γεωπόνο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης των αγροτών και έμπρακτης στήριξής τους, ιδιαίτερα ως προς τις νέες καλλιέργειες.
Εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, τότε το γραφείο θα παρέχει όχι μόνο γενικές πληροφορίες αλλά θα ενημερώνει για νέες καλλιέργειες, θα καταγράφει θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ενώ θα παρέχει και στήριξη στο κτηνοτροφικό έργο».