Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη απόδραση στην Πιερία


3788-pieria1Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται η τουριστική προβολή της Πιερίας, που προωθεί η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου. Επόμενος σταθμός  της περιήγησης ήταν η  πανέμορφη Κάτω Μηλιά, όπου προσκεκλημένοι της Π.Ε.Πιερίας ήταν ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Κιοσές και οι τεχνικοί του συνεργείου του τηλεοπτικού σταθμού STAR ΔΡΑΜΑΣ, ενώ την επιμέλεια του συντονισμού των θεμάτων είχε ο δημοσιογράφος, κ.  Απόστολος  Λάγιος.
Στο όμορφο,  άνετο και ζεστό περιβάλλον του ξενοδοχείου Litochoro olympus resort villas & spa στην Πλάκα Λιτοχώρου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, παραχώρησε συνέντευξη, απευθύνοντας πρόσκληση  στους τηλεθεατές του τηλεοπτικού  σταθμού  STAR ΔΡΑΜΑΣ,  να επισκεφτούν την όμορφη Πιερία όχι μόνο την  χειμερινή  εορταστική περίοδο αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
«Η Πιερία είναι ένας 12μηνος ποιοτικός τουριστικός. Το μέλλον του πιερικού τουρισμού, είναι στα χέρια όλων μας και πρέπει να το διαχειριζόμαστε με αίσθημα βαθιάς  ευθύνης. Η  περιοχή μας διαθέτει πλούσια φυσική ομορφιά και συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Στόχος μας είναι  η Πιερία να αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε η κ. Σοφία Μαυρίδου. Παράλληλα,  εστίασε στην  έμφαση που δίνεται από την Π.Ε.Πιερίας  στην αγροτουριστική πολιτική,  όπου πρωταγωνιστές  είναι τα τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Πιερίας. Τέλος, η κ. Σοφία Μαυρίδου, ευχήθηκε στους τηλεθεατές Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές με υγεία  και οικογενειακή ευτυχία και το 2013 να χαρίσει  δύναμη, γαλήνη, προκοπή και ευημερία.
«Ο τουρισμός αποτελεί μια οικονομική δύναμη για την  Πιερία. Απαιτείται  , όμως,   ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού προκειμένου να διαφοροποιήσουμε  το τουριστικό μας  προϊόν»,  δήλωσε από την πλευρά του ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, που συνόδευσε το τηλεοπτικό συνεργείο στο οδοιπορικό στην Πιερία.
Το ραντεβού με το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού STAR ΔΡΑΜΑΣ για το χειμερινό οδοιπορικό δόθηκε  στο 13ο   χλμ.  του οδικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης , της 13ης ΠΕΟ Κατερίνης – Ελασσόνα, ς στη  στροφή για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, στο ‘Κτήμα Ηρακλή’, ένας χώρος πολλαπλών επιλογών αναψυχής, για όσους αναζητούν  στιγμές ηρεμίας κοντά στη φύση.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου   έχει ήδη  προετοιμαστεί να υποδεχτεί τους πρώτους χιονοδρόμους, μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Στο ‘Κτήμα Ηρακλής’ μια οργανωμένη Αγροιπποτουριστική μονάδα,  ο κ. Ηρακλής Τσίντζηρας,  μίλησε για την πραγματική έννοια του αγροτουρισμού , δίνοντας έμφαση στο νόημα και τη χαρά του εναλλακτικού τουρισμού και την εκτροφή των 100 άλογων της ελληνικής φυλής, τα οποία έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να ιππεύσει,  πραγματοποιώντας κοντινούς περιπάτους στο ποτάμι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αγρόκτημα. Στο αναμμένο τζάκι του εστιατορίου που διαθέτει το κτήμα,  οι φιλοξενούμενοι της Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας, απόλαυσαν ένα πλούσιο και νόστιμο χριστουγεννιάτικο γεύμα φτιαγμένο από αγνά τοπικά υλικά, πίστη στην παράδοση και  πολύ μεράκι.
Εκεί το συνεργείο συνάντησε και το συνταξιούχο δάσκαλο,  κ. Γεώργιο Χανδόλια,  Πρόεδρο του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς Πιερίας «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ»,   για να τους ξεναγήσει στη  μοναδική λαογραφική συλλογή της περιοχή,  η οποία περιλαμβάνει εκθέματα της καθημερινής ζωής των κατοίκων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1960, που στεγάζονται στο ανακαινισμένο  παλιό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μηλιάς,  που έχει μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο και το οποίο  επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί μαθητές.
«Πρόκειται για ένα σύλλογο με πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως έκδοση πολλών  βιβλίων  καθώς και δημιουργία ενός διπλού ψηφιακού δίσκου σαράντα τεσσάρων μηλιώτικων παραδοσιακών τραγουδιών», ενημέρωσε ο κ. Χανδόλιας.  Αυτά τα τραγούδια τραγούδησαν και οι πιο ηλικιωμένοι του συλλόγου- αλλά πάντα νέοι στην ψυχή-   στην κάμερα  του τηλεοπτικού σταθμού STAR ΔΡΑΜΑΣ.
Επόμενη στάση το ρακοκάζανο του κ. Γιώργου Μαλάμου, που είναι και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Μηλιάς. Το συνεργείο υποδέχτηκε μια υπέροχη παρέα έχοντας ετοιμάσει θαυμάσια ψητά κρέατα από χοιρινά , που εκτρέφονται στη  Βρύα,  ενώ το αρωματικό τσίπουρο έτρεχε πεντακάθαρο από τον ψύκτη του άμβυκα για να γεμίσει τα ποτήρια της παρέας.  “Το αίσθημα της καλής φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να  μπορούμε να έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους  και να αγαπήσουν τον  τόπο μας ” είπε κ. Γιώργος Μαλάμος. Στη συνέχεια η παρέα ακολούθησε το δρόμο για την Άνω Μηλιά,  μια θαυμάσια διαδρομή που περνά μέσα  από πανέμορφα περιβόλια με καστανιές. Πρόκειται για  καλλιέργειες παραδοσιακές και σύγχρονες , φτιαγμένες με πολύ μεράκι από Μηλιώτες αγρότες.
Σε 15 λεπτά από τη  διασταύρωση της Κάτω Μηλιάς, η ομάδα έφτασε  στο Ορειβατικό Καταφύγιο «Γιάννης Χασιώτης» , του ΕΟΣ Κατερίνης στα 1005 μ. υψόμετρο,  το ψηλότερο σημείο του οικισμού.  Από εκεί  βλέπεις απέναντι τον πανέμορφο Όλυμπο. Εκεί  μια παρέα νέων από τη  Θεσσαλονίκη που έκαναν Ορεινή Ποδηλασία,  εντυπωσιασμένοι από τη  διαδρομή μέσα στο χιονισμένο δάσος, κατέγραφαν  με την ειδικά  κάμερα προσαρμοσμένη στο κράνος τους,  την εξαιρετική διαδρομή που διένυαν.
Στην Άνω Μηλιά είναι ο ιστορικός Πύργος των Λαζαίων και ο παλιότερος νερόμυλος των Πιερίων,  με το υπέροχο πέτρινο τοξωτό τμήμα του αυλακιού που ακόμα αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου Το συνεργείο επισκέφτηκε την πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής,  με το υπέροχο καμπαναριό της, όπου στην αυλή της εκκλησίας, το 1763 έκανε κήρυγμα ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κοσμάς ο Αιτωλός τέλεσε παράκληση και στερέωσε στη διχάλα ενός πεύκου ένα σιδερένιο σταυρό, στο ανατολικό μέρος του χωριού. Το πεύκο σώζεται  μέχρι και σήμερα,  όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί. Σε εκείνο το σημείο  βρίσκεται και το εκκλησάκι προς τιμήν  του με τη  μαγευτική θέα στον Όλυμπο,  στη Μεσαία και  Κάτω Μηλιά.
Το συνεργείο άφησε τα Πιέρια Όροι και κατευθύνθηκε προς του πρόποδες του Ολύμπου στο Δίον, στην ιερή πόλη των Μακεδόνων κάτω από το βλέμμα αρχαίων θεών.  Σε έναν παραδοσιακό ξενώνα συνάντησε την κ. Κατερίνα Σαφέτη  και  δοκίμασε  δικές της συνταγές από  αγνά υλικά της φύσης. Την ίδια ώρα,  η ομάδα ένιωσε την εμπειρία της δημιουργίας ενός υφαντού -στον αργαλειό – και ψηφιδωτού στο εργαστήριο που διαθέτει.
Ιδιαίτερα ζεστό ήταν το κλίμα στις πρόβες της Δημοτικής  Χορωδίας  Λιτοχώρου- Δήμου Δίου Ολύμπου “Ι. Σακελλαρίδης”,  για την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012, στις 6 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου υπό τη  διεύθυνση της Μαέστρου Μαρίκας Φωτοπούλου.  Η πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου- Δήμου Δίου Ολύμπου “Ι. Σακελλαρίδης” , κ. Νίκη
Ζήση Παναγούλη,  πρόσφερε Χριστουγεννιάτικα κεράσματα και ένα ζεστό φλιτζάνι Τσάι Ολύμπου με τοπικό Μέλι,  κλείνοντας  με ωραίο τρόπο  το χριστουγεννιάτικο οδοιπορικό στην Πιερία.
Η κάμερα έκλεισε καταγράφοντας πεντέμισι ώρες γυρίσματος, η κούραση αρκετή,  όμως το ζεστό χαμόγελο της κ. Ευγενίας Λεμονοπούλου με το οποίο υποδέχτηκε στο Litochoro olympus resort villas & spa τους φιλοξενούμενους κατά την επιστροφή τους  και  η φιλική κουβέντα με τον κ. Πλάτωνα Λεμονόπουλο   με ένα ποτήρι τοπικό κόκκινο κρασί δίπλα στο τζάκι ήταν για την παρέα ότι καλύτερο.
Την πρόταση της Π.Ε. Πιερίας για μια χειμερινή απόδραση  στην πανέμορφη Πιερία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  την Παραμονή των Χριστουγέννων,  24 Δεκεμβρίου 2012,  οι κάτοικοι της Δράμας και οι  επισκέπτες της Ονειρούπολης Δράμας,  μέσω  του τηλεοπτικού σταθμού STAR ΔΡΑΜΑΣ.