Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επιμελητήριο Πιερίας: Πρόταση για ίδρυση Τεχνικής και Τουριστικής Σχολής


Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου για διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας τεχνικής και τουριστικής σχολής. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός αυτού του εγχειρήματος θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και το πρόγραμμα JESSICA με προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε πως η εποχή που τα Επιμελητήρια ασχολούνταν μόνο με την έκδοση πιστοποιητικών έχει τελειώσει. «Τώρα πλέον τα Επιμελητήρια πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ευθύνη ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να διερευνήσουμε αν θέλουμε και μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως σε έναν νομό όπως η Πιερία, ο οποίος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα του τουρισμού, είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη μιας τουριστικής ή μιας τεχνικής σχολής. «Εάν πετύχουμε τη δημιουργία της σχολής, της οποίας θα προηγηθεί και μελέτη βιωσιμότητας, θα είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια που θα το έχουμε κατορθώσει, όπως ήμαστε και από τα πρώτα Επιμελητήρια που πήρε ISO και διαχειριστική επάρκεια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ.

Άμεσα συνυφασμένο με τη δημιουργία της τεχνικής και τουριστικής σχολής ήταν και το θέμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Ασαρίδης για την αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA. Όπως εξήγησε, πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου προωθούνται και επιστρέφονται στις χώρες της Ε.Ε. τα κεφάλαια που δεν έχουν απορροφηθεί. Αφορά στη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης με δύο βασικές προϋποθέσεις: α) το έργο να είναι βιώσιμο και κερδοφόρο και β) να έχει κοινωνικό όφελος. «Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους επιλέξαμε τη δημιουργία της τεχνικής-τουριστικής σχολής, πρόταση που έχει και τις δύο αυτές προϋποθέσεις», διευκρίνισε ο κ. Ασαρίδης.

Πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci»

Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση του Γ.Γ. του Επιμελητηρίου για κατάθεση πρότασης για τα πρόγραμμα εκπαίδευσης «Leonardo Da Vinci» σε συνεργασία με την Ε.Ε.Δ.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων). Ήδη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιχειρηματίες από την Πιερία έχουν επισκεφθεί την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. «Βασικός στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά οι λαοί και οι επαγγελματίες, ενώ σε αυτές τις αποστολές πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά σεμινάρια», τόνισε ο κ. Ασαρίδης. Η επιβάρυνση του Επιμελητηρίου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μηδενική, αφού τα έξοδα καλύπτονται πλήρως από την Ε.Ε.

Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε τη μετάβαση τριών (3) μελών του Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνηθούν αναπτυξιακά και οικονομικά προγράμματα και να προγραμματιστεί έκθεση παραδοσιακών προϊόντων στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.