Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Καταγγελία Επιμελητηρίου Πιερίας: Η Σ. Μαυρίδου δεν υπέγραψε για τη μεταφορά μαθητών στο Επιμελητήριο


Την έντονη αντίδραση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Πιερίας προκάλεσε η στάση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σ. Μαυρίδου, να μην εγκρίνει τη μεταφορά μαθητών σχολείου της Κατερίνης να επισκεφθεί το Επιμελητήριο, ώστε οι μαθητές να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα.
Η ανοιχτή επιστολή της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Πιερίας έχει ως εξής:



 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
κα ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αξιότιμη κα Αντιπεριφερειάρχη,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι υπογράφοντες είναι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί σας κατά το παρελθόν.
Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράφουμε ανοιχτή διά του τύπου επιστολή σημαίνει ότι έχουμε εξαντλήσει περιθώρια και προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα με ένα ζήτημα που προέκυψε την Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012 και σας αφορά.
Το πρωί της συγκεκριμένης μέρας είχαμε προγραμματισμένη επίσκεψη από Λύκειο της περιοχής μας στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής προσπάθειας για διασύνδεση με το «επιχειρείν». Είναι παραπάνω από αξιέπαινη η προσπάθεια των τοπικών μας Εκπαιδευτικών (λειτουργών), που βλέπουν καθημερινά την ανάγκη οι μαθητές να βγουν από τις αίθουσες διδασκαλίας και να αποκτήσουν πρακτικές εμπειρίες.
Στις 08:30 διαπιστώσαμε από την ανησυχία και τα λόγια των μαθητών που ήρθαν πρώτοι στο Επιμελητήριο, ότι βρίσκονται εκεί χωρίς την επίσημη έγκριση μετάβασης από την Αντιπεριφέρεια. Μάλιστα αντιληφθήκαμε ότι το σχολείο έφτασε μέχρι την κεντρική πλατεία της Κατερίνης και δέχθηκε εντολή να επιστρέψει πίσω γιατί – όπως ακριβώς το ακούτε – «η κα Μαυρίδου δεν υπογράφει».
Έχουμε μόλις εξέλθει από ένα απαιτητικό τριήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο που δημιούργησε προσδοκίες και τα αποτελέσματα του οποίου θα τεθούν στην κρίση και την αξιολόγηση όλων μας (συνέδριο στο οποίο είσαστε και εισηγήτρια) και έχουμε να παρατηρήσουμε αρχικά το εξής :
Δύο ημέρες μετά την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας και δύο ημέρες μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο προχωρήσατε την 1η φορά σε στοχευμένη συνέντευξη διά του τύπου και τη 2η σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση μη έγκρισης της μετάβασης μαθητών στο Επιμελητήριο.
Αγαπητή κα Αντιπεριφερειάρχη,
Σε μια εποχή που παλεύουμε να βρούμε διεξόδους από τη δίνη της ύφεσης, η επιχειρηματικότητα είναι ο βασικότερος πυλώνας για τα παιδιά μας ώστε να αποφύγουν την οικονομική μετανάστευση.
Δεν μπορούμε να «παίζουμε» με το μέλλον τους και την εκπαίδευσή τους επειδή πιθανόν έχετε κάποια προσωπικά ζητήματα με πρόσωπα και πράγματα στο Επιμελητήριο. Σημειώστε δε πως :
  1. 1.     Το αίτημα του σχολείου όπως μας διαβεβαίωσε η Β’θμια Εκπαίδευση Πιερίας έγινε τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες νωρίτερα.
  2. 2.     Δεν μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε αν παρόμοιες αποφάσεις μη έγκρισης μετακίνησης σχολείου στο Επιμελητήριο έχουν ληφθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ή προτίθεστε να λάβετε στο μέλλον. Μπορούμε όμως να το μάθουμε γιατί επ’ ουδενεί δεν θα επιτρέψουμε να αποκοπεί το Επιμελητήριο από το μέλλον της κοινωνίας μας.
  3. 3.     Ο Νόμος 2769/2011 ορίζει ότι οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των μαθητών εγκρίνονται από τον οικείο αιρετό Περιφερειάρχη. Μάλιστα διδακτικές επισκέψεις είναι ξεκάθαρο ότι πραγματοποιούνται και στα Επιμελητήρια. Εφόσον λοιπόν δεν τίθεται θέμα κάποιου έκτακτου συμβάντος ή πολιτικής προστασίας, η απόφαση μη έγκρισης επίσκεψης στερείται επιχειρημάτων.
Θεωρείστε ως δεδομένο ότι σε πρώτη φάση δεν θα ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε εφόσον δεν λάβουμε δημοσίως τη διαβεβαίωσή σας ότι αυτή η κίνηση ήταν απλώς μια λάθος απόφαση της στιγμής και δεν θα επαναληφθεί.
Το Επιμελητήριο είναι Ν.Π.Δ.Δ. υπό την σκέπη του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και όταν έρχεται εδώ ένα σχολείο της περιοχής μας δεν γίνεται διαφήμιση κάποιου ιδιωτικού φορέα – απλώς μεταφέρονται τα παιδιά από την υγιή και χρήσιμη θεωρία στην πράξη.
Οι ψυχές των παιδιών μας κατοικούν, όπως γνωρίζετε, στο σπίτι του αύριο, που εμείς ίσως δεν θα επισκεφτούμε ποτέ…
Με τα λόγια αυτά σας προτρέπουμε από το να χαθείτε μέσα σε γραφειοκρατικά επιχειρήματα και τεχνάσματα, να μπείτε στην ουσία της επιστολής μας και να μας επιβεβαιώσετε ότι το συμβάν αποτελεί μια μη επαναλαμβανόμενη εξαίρεση.

Με τιμή,
Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Πιερίας*

Μάρκος Κουλούμογλου, Α’ Αντιπρόεδρος
Σταματία Βελώνη, Β’ Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Ασαρίδης,  Γενικός Γραμματέας
Μπατάλας Παύλος, Οικονομικός Επόπτης
Χάιδω Παπαχατζή Μακρίδου, Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών
Αθανάσιος Κόκκινος, Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος
Αθανάσιος Ναβροζίδης, Πρόεδρος Μεταποιητικού Τμήματος
Νικόλαος Χουσουρίδης, Ειδικός Σύμβουλος Επιμελητηρίου
Νικόλαος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ε.ΣΤ.Ε.Π.

* Λόγω της συνέντευξής σας μετά την 4η ΕΒΕΠ σε εβδομαδιαία εφημερίδα όπου τέθηκε ως υπέρτιτλος προσωπικό θέμα : «Η κόντρα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου», παρακαλέσαμε τον ίδιο να μη συμμετέχει στην παρούσα απόφαση Διοικητικής Επιτροπής, συνεπώς και στη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής, καθώς το ζήτημα μαζί σας δεν είναι φυσικά προσωπικό αλλά καθαρά θεσμικό.